Një nga të dhënat ka të bëjë me një histori në kufijtë e legjendës.

Sipas kësaj historie, emrin Molla e Kuqe e kishin dy fshatra më skajorë shqiptarë, njëri në veri dhe tjetri në jug të vendit.

Data e këtyre toponimeve nuk njihet, por ato tregonin dy skajet kufitare të një Shqipërie që nuk ekzistoi më pas 1913-ës.

Fshati Molla e Kuqe në jug, i përket një zone që sot gjendet brenda kufijve administrativë të Greqisë, me emër të ndryshuar në Kalloreferis. Fshati tjetër, në skajet veriore të Shqipërisë, gjendet edhe ai jashtë kufijve të Shqipërisë së sotme, diku afër një vendi të njohur me emrin Novi Pazar.

Për këtë toponim flet edhe një shprehje shumë e përdorur dikur, por e rralluar ose e ɀɦɖuƙuɾ në ditët e sotme: “Do rrish urtë apo të ta bëj shtëpinë matanë Mollës së Kuqe!” Ishte shprehja përdorej sa herë duhej t’i thoshe dikujt që mund të dërgohej larg.

E dhëna e dytë është më e “freskët” në kohë. Ka të bëjë me një dekret të vitit 1968 të Presidiumit të Kuvendit Popullor të RPSH-së. (dekreti nr. 4381, datë 13.4.1968) Ky dekret bën disa ndryshime të rëndësishme në ndarjen administrative tokësore të vendit. Mes rreshtave gjetëm edhe një vendim që ka të bëjë me një fshat me emrin Molla e Kuqe.

Vendimi mban numrin 6, në listën e 14 vendimeve që kanë të bëjnë me rrethin e Kukësit dhe thotë: “Fshati Mollë-Kuqe shkëputet nga lokaliteti i Fanit dhe lidhet me lokalitetin e Shëmirësë”.

Do të thotë që një fshat me këtë emër ekziston edhe në këtë rreth. /gazetadrita

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here