Aeroplani hapësinor “sekret” i Forcave Hapësinore të SHBA-së X-37B ka vendosur një rekord të ri për të qëndruar në orbitë për më shumë se 900 ditë.Avioni u nis nga Cape Canaveral, Florida më 17 maj 2020 dhe tani ka tejkaluar ndjeshëm rekordin e mëparshëm prej 780 ditësh në orbitë.

Aeroplani hapësinor X-37B lejoi SHBA-në të vazhdonte eksperimentet në hapësirë ​​edhe pasi programi Space Shuttle u mbyll. Avioni autonom është relativisht më i vogël se anijet dhe mund të dërgohet shpejt në hapësirë, por kohët e fundit ka kaluar më shumë ditë në hapësirë ​​sesa në tokë.

X-37B është aktualisht në misionin e tij të gjashtë të quajtur Orbital Test Vehicle 6 (OTV-6), i cili pason pesë misione të mëparshme të suksesshme. Çdo mision zgjati më shumë se i fundit, me të parin e nisur në 2010 që zgjati më pak se një vit. Misioni i dytë u nis në vitin 2011 dhe avioni kaloi 468 ditë në orbitë përpara se të ulej në bazën e Forcave Ajrore Vandenberg. Misioni OTV-3 zgjati 674 ditë dhe misioni OTV-4 gjithsej 718 ditë para uljes në Qendrën Hapësinore Kennedy në Florida. Misioni OTV-5 u nis në shtator 2017 dhe zgjati 780 ditë. Misioni aktual OTV-6 ka tejkaluar 900 ditë në orbitë.

Nuk ka asnjë informacion në lidhje me misionet dhe arritjet e avionit X-37B. Anija thuhet se fuqizohet nga panele diellore dhe bateri litium-jon, dhe fokusi është në teknologjinë e mbikëqyrjes ose eksperimentet satelitore në orbitë të ulët. Operacionet e aeroplanit hapësinor menaxhohen nga Forca Hapësinore e SHBA-së, e cila ka lëshuar pak informacion për vitin 2019. Në vitin 2020, u fol për tre eksperimente në misionin OTV-6.

E para prej tyre kishte për detyrë të vlerësonte reagimin e përbërësve të rreshtit në hapësirë, dhe e dyta ishte projektuar për të studiuar efektin e rrezatimit hapësinor mbi farat. Eksperimenti i tretë u projektua nga Laboratori i Kërkimeve Detare dhe u fokusua në shndërrimin e energjisë diellore në energji të mikrovalës dhe transmetimin e saj në Tokë.

Ekzistojnë eksperimente të tjera të pazbuluara në aeroplanin hapësinor, por një fluturim kaq i gjatë lejon sasi të mëdha të dhënash mbi avionin, sistemet e mbrojtjes termike, sistemet elektromekanike të fluturimit, sistemet e avancuara të shtytjes dhe fluturimin autonom orbital.

X-37B nuk është i vetmi aeroplan hapësinor në orbitë. Në gusht të këtij viti, Kina nisi aeroplanin e saj hapësinor me emërtimin 53357/2022-093A, i cili po ashtu rrotullohet rreth planetit. Ka pak detaje edhe për këtë rast, por është një tregues se Kina po arrin hapin me SHBA-në kur bëhet fjalë për aftësitë hapësinore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here