Kemi një histori të lashtë që nëse del në sipërfaqe do të ndryshonte librat e historisë ashtu siç duhet.

Problemi është se të gjitha këto informacione janë të shkruara në libra të vjetër dhe duhen lexuar në tërësi, por më e rëndësishmja, të njihen një seri gjuhësh të vjetra.

Arkivat e Italisë në tërësi, Vatikanit në veçanti, Stambollit, Austrisë dhe Greqisë së sotme kanë mijëra libra (si ky në foto) që tregojnë një histori që ose injorohet nga nga padija ose zgjidhet të mohohet. Dhe ne lakohemi dashakeqësisht si popull pa histori.

Për aq kohë sa nuk do ketë një vullnet për të gjetur rrënjët tona historiko-kulturore, i gjithë rajoni do gjenerojë konflikte dhe mosmarrveshje.

Njohja e së vërtetës dhe njohja e historisë nuk duhet të çojë në konflikte dhe as të pretendojë ndonjë supremaci, por përkundrazi pikat e përbashkëta mund të krijojnë edhe më shumë ura ndërlidhëse mes popujve.

———————–

“Habiti antichi et moderni : the clothing of the Renaissance world: Europe, Asia, Africa, the Americas”

Vecellio, Cesare 1521-1601

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here