Arkeologji/Sfinksi
Skulptura e Sfinksit vjen nga rrënojat e qytetit antik të Apolonisë. Ajo i përket shek II pk dhe vjen nga një gjetje e rastit. Sipas mitologjisë, Sfinksi, ishte një qënie e mbinatyrshme i cili paraqitej me kokë njeriu, trup luani ose maceje dhe krahë shpendi. Pavarësisht se është i dëmtuar në pjesën e poshtëme të trupit, Sfinksi i Apolonisë, paraqitet me fytyrën e një femre, trupin e një kafshe dhe flatrat e stilizuara të një shqiponje. Skulptura është punuar në gur gëlqeror dhe ka përmasa që shkojnë në 26.5 m gjatësi, 26 cm gjerësi dhe trashësi që variaon nga 13 cm në pjesën e poshtëme të trupit deri në 16.5 cm te flatrat. Objekti është ekspozuar në Pavijonin e Arkeologjisë dhe prej vitit 1978 është pjesë fondit të Muzeut Historik Fier.
© Muzeu Historik Fier

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here