Arkeologët kanë zbuluar një mozaik të madh të paprekur nga epoka romake në Siri, të cilin ata e përshkruajnë si zbulimin më të rëndësishëm arkeologjik në 10 vitet e fundit, raporton AP.

Mozaiku prej 120 metrash katrorë u gjet në një ndërtesë të vjetër në qytetin Rastan, afër Homsit, gjatë hulumtimeve nga Drejtoria e Përgjithshme e Antikiteteve dhe Muzeve të Sirisë.

Ndihmësdrejtori i gërmimeve dhe kërkimeve arkeologjike të drejtorisë, Humam Saad, tha se mozaiku përmban gjithashtu një skenë të rrallë mitologjike të lashtë romake të “luftëtareve gra amazone”.

Është një zbulim me rëndësi globale,” tha Saad. “Nuk mund të identifikojmë llojin e objektit, pra nëse ka qenë banjë publike apo diçka tjetër, sepse ende nuk e kemi përfunduar gërmimin”.

Rebelët u përpoqën të shesin mozaikun

Pikturat në mozaik, të pasura me detaje, përfaqësojnë gjithashtu skena nga lufta midis grekëve dhe trojanëve, një përshkrim i Neptunit, perëndisë së detit dhe 40 dashnoreve të tij.

Në qytetin Rastan, pavarësisht rëndësisë së njohur historike, nuk ka pasur gërmime të rëndësishme për shkak të luftës në Siri.

People look at a large mosaic that dates back to Roman era in the town of Rastan, Syria, Wednesday, Oct. 12, 2022. Syrian officials said it is the most important archaeological discovery since the conflict began 11 years ago. (AP Photo/Omar Sanadiki)

“Fatkeqësisht, grupet e armatosura u përpoqën të shesin mozaikun në vitin 2017”, tha Saad.

Antikitetet siriane janë plaçkitur dhe shkatërruar sistematikisht gjatë dekadës së fundit, në luftën e vazhdueshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here