Ky tas prej bronzi shkruan Frederik Stamati, eshte me i bukuri i zbuluar ne Shqiperi. Eshte me shume se 2000 vjet i vjeter. Datimi i sakte nuk eshte dhene akoma, ndoshta 2300-2400. Nuk dukej asgje nga depozitimet e kohes. Dekoracioni u zbulua me ane te radiografive dhe beri pershtypje dhe sherbeu si baze per aplikime te tjera te metodes se perdorur.
Po si u gjet? Ushtare dhe zboriste po hapnin nje transhe andej nga fusha pa arritur ne Belsh. Befas rane te nje varr, qe eshte nga me te pasurit e zbuluar ne Shqiperi. Duke mos i a ditur zanatit filluan te germonin si te mundnin. Ishin dy ushtare nga Tirana qe lajmeruan arkeologet. Shkoi Aleksandra Mano dhe Neritan Ceka. U punua shume per restaurimin e objekteve. Mbasi i pa, Neritani me tregoi se i mblodhi me dyshim, se nuk do te mund te restauroheshin kurre, kaq te demtuar ishin. Kane kaluar afersishtt 40 vjet nga restaurimi dhe vazhdojne te ruhen shkelqyeshem ne muze…..Dhe i kane bere ca xhiro neper Europe ne ekspozitat tona te hapura andej.
© 📷 Frederik Stamati

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here