Në kohën e vrasjes së tij, Jul Çezari ishte në kulmin e fuqisë së tij, pasi kohët e fundit ishte shpallur diktator i përhershëm nga Senati Romak.
Ky lloj pushteti i bëri shumë senatorë nervozë që Çezari do të rrëzonte senatin dhe do të vendoste tiraninë e një njeriu.
Kështu ata planifikuan ta vrisnin dhe të rivendosnin autoritetin e Republikës Romake.
Pavarësisht se u paralajmërua për komplotin ditë më parë, Çezari shkoi në Senat më:
15 mars 44 Pes.
Atje, një grup prej rreth 30 senatorësh, përfshirë Marcus Junius Brutus dhe Gaius Cassius e sulmuan atë me thika.
Në çdo rast, qëllimet e atentatit dështuan.
Ajo çoi në luftën civile dhe marrjen përfundimtare të pushtetit nga ana e
Caesar Augustus, i cili u bë perandori i parë romak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here