Jahja Drancolli

Si sot, në vitin e 19-të para erës sonë, vdiq Virgili (Publius Vergilius Maro), një poet romak, një nga burimet narrative më të rëndësishme për të ndriçuar etnogjenezën e Dradanëve!

Virgjili, i njohur më së shumti për epikën e tij, “Eneida” (lat. Æenēis -eĭdos) ose “Rruga e Eneas” nga Troja dardane deri në Lavinium afër Romës, një qytet që dyshohet se ishte më vonë e ndërtuar nga pasardhësit e Eneas. Fama e tij mbështetet kryesisht në Eneidën, e cila tregon historinë e themeluesit legjendar të Romës dhe shpall misionin romak për të civilizuar botën nën drejtimin hyjnor. Reputacioni i tij si poet qëndron jo vetëm për muzikën dhe diksionin e vargut të tij dhe për aftësinë e tij në ndërtimin e një vepre të ndërlikuar në shkallë të madhe, por edhe sepse ai mishëroi në poezinë e tij aspekte të përvojës dhe sjelljes me rëndësi të përhershme.

Virgjili u arsimua në Cremona, Milano dhe në Roma, duke marrë një njohuri të plotë për autorët e antikitetit, veçanërisht për poetët, dhe duke marrë një mësim të hollësishëm në retorikë dhe filozofi. Dihet se një nga mësuesit e tij ishte Syro Epikurian, dhe filozofia epikuriane reflektohet në mënyrë thelbësore në poezinë e tij të hershme, por gradualisht u jep rrugë qëndrimeve më të ngjashme me stoicizmin!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here