NGA: GJON KEKA

Historinë e Arbërisë e kanë zbukuruar më së tepërmi familjet fisnike si ajo e Kastriotëve ,Dukagjinëve ,Spanëve dhe kjo për të cilën po shkruaj pra e Bokalëve si dhe shumë familje fisnike tjera që lanë gjurmë përgjatë epokave e proceseve vendimtare duke qenë kontributor e frytdhënës të atyre epokave historike.

Edhe familja fisnike Bokali me prejardhje nga Arbëria e cila pas pushtimit otoman emigroi në Vendik. Një nga fisnikët e kësaj familje i quajtur Konstantin Bokali mbante kurorën e shën Mikaelit nga Françesku i I-rë mbreti i frankëve.

Nikollë Bokali pas emigrimit në Venedik shërbeu në ushtrinë e atij vendi për një kohë të gjatë,ai u martua me Katarinën të bijën e Arianit Komnenit të cilën u bekuan me dy fëmijë: Manolin dhe Konstantin, ky i fundit u dha në një moshë të re në shërbim tek Konstantin Komnenin i cili ishte kapiten gjeneral i Selisë së Shenjtë.Më pas u dërgua tek oborri i Françeskut të I-rë i cili udhëhoqi ushtrinë dhe veshi petkun brenda shërbimit të oborrit Mbretëror.Ndërsa Manoli u dërgua në shërbim tek oborri i perandorit Maksimilian dhe aty shërbeu një kohë të gjatë. (H.B.,Du Cange,1680)Duke patur pakë të dhënë për këtë familje që kanë lënë gjurmë dhe kanë kontribuar aty ku kanë vepruar e jetuar duke u bërë kështu emra të famshëm e udhëheqës brenda oborrëve mbretëore për nga talentet dhe afëtësit e vizionin e tyre.

Shembulli i famlijes fisnike Bokali si dhe i shumë familjeve tjera arbërore tregon që arbërorë kudo jashtë atdheut të tyre që shërbyen ishin frytëdhënëse dhe me talentet e urtësinë e tyre drejtuan ushtri,universitete ,akademi kolegje ,drejtues brenda oborreve mbretërore etj.„Simboli apo stema e familjes fisnike arbërore të Bokalëve janë dy luanë përballë njëri-tjetrit, duke mbajtur një shpatë së bashku.”[Gjon Keka]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here