Një skulpturë 5000 vjeçare me shkumës e një “daulle hajmali” e gjetur në një varr të tre fëmijëve është quajtur si “një nga zbulimet më domethënëse’ të lashta në Mbretërinë e Bashkuar. Skulptura u zbulua pranë Burton Agnes në East Yorkshire dhe do të shfaqet në Muzeun Britanik nga 17 shkurti. Muzeu tha se ishte “pjesa më e rëndësishme e artit parahistorik” e zbuluar në Britani në një shekull.

Është e ngjashme me tre “Daulle Folkton” të gjetura në North Yorkshire në 1889. Kuratori i Muzeut Britanik, Neil Wilkin tha: “Ky është një zbulim vërtet i jashtëzakonshëm dhe është pjesa më e rëndësishme e artit parahistorik që gjendet në Britani në 100 vitet e fundit. “Daullet Folkton kanë mbetur prej kohësh një mister për ekspertët për më shumë se një shekull, por ky shembull i ri më në fund fillon të na japë disa përgjigje”.

Skulptura cilindrike në formë fuçi është vetëm e katërta e llojit të saj që dihet se ka mbijetuar dhe ruan ende motive të përpunuara që japin një stil artistik britanik dhe irlandez, i cili lulëzoi në kohën kur u ndërtua Stonehenge, thanë kuratorët. Ajo u zbulua në varrin e tre fëmijëve, në një pronë fshati rreth 15 milje larg nga ku u zbuluan daullet Folkton në një gërmim rutinë si pjesë e një procesi planifikimi në vitin 2015 dhe që atëherë kanë qenë objekt i një kërkimi të gjerë.

Daullja me shkumës, e cila nuk besohet të jetë një instrument muzikor, u zbulua e shtrirë mbi kokën e një fëmije, i cili mbante dy të rinjtë e tjerë “në një skenë lëvizëse” dhe mund të ketë qenë menduar si “hajmali” për të mbrojtur fëmijët, thanë arkeologët. Tre vrimat në daulle mendohet se shënojnë praninë e tre trupave në varr raporton “BBC”.

Një top shkumës dhe një kunj kocke e lëmuar u gjet gjithashtu pranë daulles dhe poshtë kokës së njërit prej fëmijëve.

Rruga Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here