Një Van Gogh në anën e pasme të një tjetër Van Goghu.

Është zbulimi i shpallur nga Galeritë Kombëtare të Skocisë dhe që do të jetë në qendër të ekspozitës “Një shije për impresionizmin” e planifikuar nga 30 korriku deri më 13 nëntor në muzeun skocez.

Autoportreti, thotë Lesley Stevenson, konservues i lartë i pikturës së muzeut, u zbulua aksidentalisht në anën e pasme të “Koka fshatare” (1885) një nga tri pikturat e Van Goghut në pronësi të muzeut, kur kjo, pikërisht në pritje të ekspozita e cila hapet pas disa ditësh, i është nënshtruar një sërë hetimesh radiografike.

“I fshehur nga pamja për më shumë se një shekull, autoportreti është i mbuluar me shtresa ngjitëse dhe kartoni”, shpjegojnë nga muzeu. Për të kursyer para, artisti i madh holandez shpesh i ripërdorte kanavacat. “Përveç se në vend që të rilyente veprat e mëparshme, ai do të kthente kanavacën dhe do të punonte në anën e pasme”, tha një zëdhënës i muzeut. Kjo duhet të ketë ndodhur edhe në këtë rast. Megjithatë, në fillim të viteve 1900, piktura kryesore, Koka e një fshatari, u huazua për t’u ekspozuar në një ekspozitë. Dhe pikërisht atëherë, ndoshta për t’i dhënë më shumë trashësi kanavacës, artizanët që duhej ta kornizonin, vendosën ta rreshtonin me një shtresë kartoni të ngjitur në anën e pasme. Si rezultat, autoportreti i piktorit, i cili sipas të gjitha gjasave ishte pikturuar nja dy vjet pas Kokës së Fshatarit, humbi. Ekspertët e Galerive Kombëtare po vlerësojnë tani mundësinë e zbulimit të pikturës së fshehur gjithashtu. “Ne po përpiqemi të kuptojmë se si ta bëjmë këtë pa dëmtuar kokën e fshatarit,” shpjegojnë ata. Prandaj, për momentin duhet të mjaftohemi me leximin e imazhit të fshehur brenda një lightbox që do të jetë në qendër të ekspozitës. Imazhi me rreze X tregon një burrë me mjekër dhe kapelë me buzë, një shami të lidhur në qafë që mund të jetë edhe një kravatë. Poza është e ngjashme me atë të autoportreteve të tjera të Van Gogh-ut, me syrin e subjektit që duket se shikon drejtpërdrejt nga shikuesi, anën e djathtë të fytyrës në hije, veshin e majtë të theksuar. ansa-eb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here