Mbetjet e një pallati dikur të shkëlqyer, të ndërtuar për Hulagu Khan, një nip i Genghis Khan, mund të jenë zbuluar në provincën Van në Turqinë lindore, sugjeron një ekip arkeologësh.

Megjithatë, studiuesit që nuk janë të lidhur me hulumtimin kërkuan kujdes, duke thënë se nevojiten më shumë informacion përpara se struktura të lidhet me familjen Khan.

Hulagu (i shkruar gjithashtu Hülegü) Khan ishte një udhëheqës mongol që jetoi rreth vitit 1217 pas Krishtit deri në vitin 1265 dhe udhëhoqi ekspeditat ushtarake në Lindjen e Mesme.

Ai ishte i njohur për plaçkitjen e Bagdadit në vitin 1258 që çoi në shkatërrimin e pjesës më të madhe të qytetit, duke përfshirë Shtëpinë e Urtësisë, e njohur gjithashtu si Biblioteka e Madhe e Bagdadit, si dhe ekzekutimin e udhëheqësit të Bagdadit, Kalifit Al-Musta’sim Billah.

Uniteti i Perandorisë Mongole përfundoi në vitin 1259, pas vdekjes së Möngke Khan, një nip tjetër i Genghis Khan, dhe një perandori më e vogël mongole e udhëhequr nga Hulagu Khan – Ilkhanate, u formua në Lindja e Mesme. Ilkhanati ishte jetëshkurtër dhe u shemb në fillim të shekullit të 14-të, me mbetjet e fundit të shkatërruara në vitin 1357.

Të dhënat historike përmendin një pallat dhe kryeqytet veror në rajon, por nuk specifikojnë saktësisht vendin. Gërmimi i një pallati po vazhdon, por duket se është i grabitur rëndë.

“Pjesët e kompleksit të pallateve të Khanit janë tashmë plotësisht të rrënuara,” i tha Live Science në një email anëtarja e ekipit të gërmimeve Munkhtulga Rinchinkhorol, një arkeologe pranë Akademisë së Shkencave Mongole.

Pavarësisht plaçkitjeve, ekipi ka gjetur mbetjet e pllakave të çatisë me xham, tullave, qeramikës me tri ngjyra dhe porcelani.

Një zbulim i rëndësishëm është se disa nga pllakat e çatisë kanë simbole të ngjashme me “s” në pllakat e fundit të çatisë, tha Rinchinkhorol. Të njohur si “modeli svastika ose tamga” ata janë “një nga simbolet e fuqisë së khanëve mongolë, shtoi ajo.

Forma të ndryshme të modeleve svastika u përdorën në kohët e lashta dhe mesjetare dhe një version i tyre u përvetësua nga nazistët në shekullin e 20-të. Pllakat me këto simbole janë një arsye e rëndësishme pse studiuesit besojnë se ata kanë gjetur një pallat që i përkiste Hulagu Khan, vuri në dukje Rinchinkhorol.

Artefaktet, të kombinuara me të dhënat historike që përmendin një prani të fortë mongole në zonë, i bëjnë studiuesit të besojnë se pallati daton në kohën e Ilkhanate.

“Është e mundur që ai të jetë pallati i Hülegü,” tha Timothy May, profesor i Historisë Qendrore të Euroazisë në Universitetin e Gjeorgjisë së Veriut, për Live Science në një email, duke shtuar se nevojiten më shumë informacion përpara se të dihet me siguri.

“Dijetarët e përfshirë janë shumë të mirë dhe mund të jenë të saktë,” tha May.

Dijetarë të tjerë shprehën pikëpamje të ngjashme. Zbulimi është “eksitues”, por nevojiten më shumë informacione, tha Michael Hope, kryetar i Studimeve Aziatike në Universitetin Yonsei në Kore, për Live Science në një email.

Ka disa tregime historike që mund të përmendin këtë pallat. Historiani armen i shekullit të 13-të, Kirakos nga Ganja (jetoi rreth 1200-1271 pas Krishtit), përmendi një pallat që shtrihej diku midis liqenit Van dhe liqenit Urmiya, tha Hope. Një historian tjetër armen i quajtur Grigory of Akancʿ (jetoi rreth viteve 1250 deri në 1335 pas Krishtit) përmendi se Ilkhanati ndërtoi një kryeqytet veror në verilindje të liqenit Van në Ala Taq, i cili ka të ngjarë të përfshijë një pallat, vuri në dukje Hope.

Ajo që dihet me siguri është se ky rajon ishte një zonë e rëndësishme për mongolët, “kështu që ne nuk duhet të habitemi kur gjejmë rrënoja të vendbanimeve të vogla Ilkhanid, ndoshta edhe pallate”, tha Hope. “Nëse ky është pallati i Hülegü-s i përshkruar nga Kirakos, mbetet për t’u parë. Sigurisht që nuk do ta përjashtoja, por mezi pres më shumë informacion,” tha Hope.

Kërkimi në vend po kryhet nga një ekip i përbashkët turko-mongol. Një raport mbi hulumtimin do të përgatitet në muajt e ardhshëm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here