Studiuesit po bëjnë përparim në të kuptuarit se si koronavirusi shkakton humbjen e nuhatjes dhe shumë trajtime po kalojnë prova klinike, duke përfshirë steroidet dhe plazmën e gjakut.

“Çrregullimi i nuhatjes po bëhet më pak i zakonshëm ndërsa virusi zhvillohet,” tha Valentina Parma, një psikologe pranë Qendrës së Senseve Kimike Monell në Filadelfia, e cila iu përgjigj pyetjeve të pacientëve gjatë pandemisë.

Një studim i publikuar muajin e kaluar ekzaminoi 616.318 njerëz në Shtetet e Bashkuara që kishin COVID-19.

Është zbuluar se, krahasuar me ata që ishin të infektuar me virusin origjinal, njerëzit që kanë variantin alfa kanë 50 për qind më shumë gjasa të kenë një çrregullim kimio-sensor. Ky probabilitet ra në 44 për qind për variantin e mëvonshëm delta dhe në 17 për qind për variantin e fundit, omicron.

Por lajmet nuk janë të gjitha të mira. Një pjesë e konsiderueshme e njerëzve të infektuar në fazat e hershme të një pandemie kanë ende efekte kimio-sensore.

Një studim i vitit 2021 ndoqi 100 njerëz që kishin raste të lehta me COVID dhe 100 njerëz që ishin negativë në mënyrë të përsëritur.

Më shumë se një vit pas infektimit, 46 për qind e atyre kishin ende probleme me aromën; në të kundërt, vetëm 10 për qind e grupit të kontrollit kishin humbje të nuhatjes, por për arsye të tjera.

Për më tepër, 7 për qind e të infektuarve kishin ende një humbje të plotë të aromës në fund të vitit. Me më shumë se 500 milionë raste të konfirmuara me COVID në botë, dhjetëra milionë njerëz ka të ngjarë të kenë probleme afatgjata me aromën.

Aktivitetet e thjeshta si shijimi i ushqimit ose nuhatja e luleve tani janë “me të vërtetë shqetësuese emocionalisht”, thotë Parma.

Një pamje më e qartë se si COVID-19 e shkakton këtë çrregullim duhet të ndihmojë në krijimin e terapive më të mira për gjendjen. Në fillim të pandemisë, një studim tregoi se virusi sulmon qelizat në hundë të cilat ofrojnë lëndë ushqyese dhe mbështetje për neuronet.

Që atëherë, janë shfaqur informacione se çfarë ndodh me neuronet e nuhatjes pas infeksionit. Studiuesit, duke përfshirë biokimistin Stavros Lomvardas nga Universiteti i Kolumbias në Nju Jork, ekzaminuan njerëzit që vdiqën nga COVID dhe zbuluan se megjithëse neuronet e tyre janë të paprekura, ata kanë më pak receptorë të ngulitur në membranë për të zbuluar molekulat e erës se zakonisht.

Kjo për shkak se bërthamat e neuroneve ishin të ndërthurura. Kromozomet në këto bërthama janë të organizuara në dy seksione. Por kur ekipi shikoi neuronet e autopsuara, “arkitektura bërthamore ishte e panjohur”, tha Lomvardas.

Në janar, një ekip hulumtues raportoi gjetjen e një mutacioni gjenetik te njerëzit që lidhej me një tendencë më të madhe për të humbur aromën ose shijen.

Mutacioni – një ndryshim në një “germë” të vetme ose bazë të ADN-së – u gjet në dy gjene të mbivendosur, të quajtur UGT2A1 dhe UGT2A2. Të dyja kodojnë proteinat që heqin molekulat e erës nga vrimat e hundës pasi ato zbulohen. Por nuk është ende e qartë se si COVID ndër-vepron me këto gjene.

Ekzistojnë gjithashtu dëshmi të ndryshimeve të përhershme në tru te njerëzit me humbje të nuhatjes.

Në një studim të publikuar më 6 mars, 785 njerëzve në Britani të Madhe iu skanua truri dy herë. Rreth 400 njerëz u infektuan me COVID midis skanimeve, kështu që shkencëtarët ishin në gjendje të vëzhgonin ndryshimet strukturore. Ata që i mbijetuan sëmundjes treguan ndryshime të shumta, duke përfshirë shenja të dëmtimit të indeve në zonat e lidhura me qendrën e nuhatjes të trurit. Nuk është e qartë pse ndodhi kështu.

“Kur ndalojmë marrjen e hundës, truri atrofion,” tha Danielle Reed, një gjenetiste, gjithashtu në Monell. “Është një nga gjërat më të qarta që dimë për shijen dhe aromën”, shkruan Nature.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here