6.1 C
Pristina
Saturday, July 2, 2022
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Problemin e prejardhjes së popullit shqiptar e shtroi dhe e trajtoi për...

Problemin e prejardhjes së popullit shqiptar e shtroi dhe e trajtoi për herë të parë mbi baza shkencore historiani Johan Tuman 250 vjet më parë

Problemin e prejardhjes së popullit shqiptar e shtroi dhe e trajtoi për herë të parë mbi baza shkencore historiani Johan Tuman 250 vjet më parë . Duke u mbështetur në faktet historike e gjeografike, por duke përdorur edhe përfundimet që dilnin nga materialet gjuhësore, ai hodhi poshtë hipotezat pa baza që ishin shprehur prej disave, tregoi autoktoninë e shqiptarëve dhe mbrojti tezën e prejardhjes së tyre prej ilirëve, të cilët i vështroi të afërt me trakasit. Nga analiza e gjuhës shqipe, vëren ai, nuk është e mundur të mos shohësh se folësit e saj kanë qenë fqinjë shekullorë të grekëve dhe nënshtetas të Romës së lashtë; si njëri si tjetri fakt të shpien tek ilirët e vjetër. Ai thekson se populli shqiptar ka ruajtur bazën e vjetër ilire të gjuhës së tij, kurse depërtimi i një numri të madh huazimesh nga gjuhët e tjera pasqyron gjurmët e ngjarjeve dhe periudhave të ndryshme të historisë së tij.
©Mahir Domi
Për të interesuarit , libri mund te gjendet vetem ne librarite: Adrioni, Albania, Arts Librari dhe Tirana e Re ne Tirane dhe librari Toena ne Vlore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Vlerat e rralla të dardhave shqiptare, zbulojini këtu

Dardhat shqiptare kultivohen gjerësisht gati në të gjithë vendin. Sipas AgroWeb.org, Përmeti, Pogradeci, Dibra, Korça, Vlora, Lushnja, Fieri, jo...

Mesazhet e lashta të Ilirëve(Video)

Historia e tyre eshte sa enigmatike aq edhe e pastudiuar siç duhet. A mundet nje varreze te percjelle mesazhe nga lashtesia ?...

Shenjat që tregojnë se fryrja e barkut nuk është normale

Fryrja e barkut është krejtësisht normale dhe e përkohshme kur shfaqet para menstruacioneve ose pas ngrënies...

Misteri i arit shqiptar…(Video)

Sa ar ka dale nga fabrika e Rubikut gjate periudhes se komunizmit ? Perse ky proces qendronte i fshehte dhe ku shkonte...

Recent Comments