Beteja e Mokrës u zhvillua më 10 tetor 1445 pranë malit Mokra. Pas fitores së tij në Varna, Murati II u përpoq të vendoste paqen me Skënderbeun. Murati i dërgoi një mesazh Skënderbeut në të cilin i kujtonte se si e kishte marrë shqiptarin bir të tij dhe e kishte rritur në oborrin e tij dhe u përpoq ta frikësonte duke i kujtuar përmasat dhe fuqinë e ushtrisë osmane. Skënderbeu mori letrën dhe vendosi të përgjigjej. Skënderbeu i kujtoi Muratit se si ai kishte thyer ushtrinë osmane në Torvioll. Kur ambasadori turk u largua për t’i dërguar mesazhin Muratit, Skënderbeu u tha njerëzve të tij që të përgatiteshin. Kur sulltani mori mesazhin, i dha nen komande Firuz Pashës një forcë prej rreth 9000 vetësh. Detyra e tij ishte të kontrollonte lëvizjet e Skënderbeut dhe ta pengonte atë të lëvizte në Maqedoni. Firuz u nis nga Shkupi duke planifikuar të lëvizte me shpejtësi në Krujë dhe të befasonte shqiptarët. Firuz kishte dëgjuar se ushtria shqiptare ishte shpërbërë, prandaj planifikoi të lëvizte me shpejtësi rreth luginës së Drinit të Zi dhe përmes Prizrenit. Këto lëvizje u kapën nga skautët e Skënderbeut. Kastrioti e priste ushtrinë turke në një luginë afër Prizrenit, dhe solli vetëm gardën e tij personale prej 3500 burrash, të përbërë nga 2000 kalorës dhe 1500 këmbësorë, ndërsa dërgoi pjesën tjetër të trupave të tij në shtëpi. Trupat shqiptare u urdhëruan të lëviznin në pyllin e Mokrës brenda një lugine të hollë. Turqit hynë në luginë dhe nuk mund të gjenin një rrugëdalje pasi shqiptarët kishin bllokuar shumicën e shtigjeve kryesore. Kalorësia osmane u sulmua nga këmbësoria shqiptare. Forcat osmane u shpartalluan duke lënë pas 1500 të vdekur dhe 1000 të plagosur të cilët u burgosën. Firuz Pasha vdiq në betejë. Evropianët u qetësuan nga beteja e Mokrës. Alfonsi V i Aragonës i dërgoi shumë lëvdata Skënderbeut së bashku me papatin në Durazzo. Skënderbeu i dërgoi Alfonsos katër standarde osmane që ai kishte kapur për të provuar fitoret e tij. Skënderbeu dhe Alphonso u bënë aleatë të ngushtë duke krijuar lidhje edhe me shtete të tjera evropiane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here