6.1 C
Pristina
Wednesday, December 1, 2021
Home SHKENCË/TECH Çfarë është një Anti-Univers

Çfarë është një Anti-Univers

Deri më tani ekzistenca e një antiuniversi nuk është vërtetuar. Por shumë shkencëtarë, duke përfshirë fizikanin e njohur Neil Turok, janë të sigurt se është e sigurt që provat do të vijnë, po aq sa është e sigurt se dita pason natën. 

Ata janë të bindur se duhet të ketë një univers tjetër që është saktësisht e kundërta me atë që ne njohim, një univers që përbëhet jo nga materia, por nga antimateria, ku gjithçka është e kundërt.

Antiuniversi teorikisht do të ekzistonte paralelisht me universin që ne njohim, por do të funksiononte si një pasqyrë për tonin dhe koha do të shkonte prapa.

Disa shkencëtarë besojnë se fusha dhe grimca të reja janë të nevojshme për të shpjeguar fenomenin, megjithatë Turok dhe kolegët e tij kërkojnë të shpjegojnë këtë model të ri duke përdorur vetëm fushat dhe grimcat që fizikanët tashmë e dinë se ekzistojnë. 

Në modelin e tyre, universi i bindet gjithmonë ligjeve të simetrisë CPT. Sipas kësaj teorie, proceset fizike duhet të mbeten konstante dhe saktësisht të njëjta edhe nëse koha është e kundërt ose grimcat zëvendësohen nga antigrimcat e tyre.

“Ne propozojmë që gjendja e universit të mos shkelë parimet e CPT. Në vend të kësaj, universi pas Big Bangut do të ishte imazhi i CPT i universit para tij,” thotë Turok.

“Epokat para dhe pas Big Bangut përfshijnë një çift univers-antiunivers.” Ai pranon se nevojitet punë e mëtejshme për të përmirësuar hipotezën, por është optimist për përpjekjet e ardhshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Shmangni këto ushqime për një bark të sheshtë

Nëse doni një stomak të sheshtë, qëndroni larg nga tre ushqimet që me siguri i konsumoni çdo ditë! Djegia...

Ushqimet që e rrisin tensionin e lartë të gjakut

ensioni i lartë i gjakut mund të jetë shkatërrimtar për zemrën, trurin dhe veshkat. Përpos kësaj, tensioni i lartë...

Formula e saktë që ju llogarit sa orë duhet të flini

Për shumë njerëz, koha e zgjimit është e njëjtë, por koha e fjetjes ndryshon në varësi të jetës sociale, orarit të punës...

A mund ta gjeni insektin që e ka ngjyrën ndryshe nga të tjerët

Këtë herë do të testoni shikimin tuaj me një figurë ku shihen disa insekte njësoj, por njërës prej tyre i ndryshon pak...

Recent Comments