6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Ky është Perandori që vdiq si kopështar

Ky është Perandori që vdiq si kopështar

Perandorët lindin rrallë, më shpesh vetëshpallen. Nëse shohim mirë në histori ky titull është manifestim i egos, nga Çesari tek Napoleoni nuk është se ka sjellë shumë fat si titull. Për ta ekuilibruar pak jut hemi që ka edhe nga ata që lindin perandorë e vdesin kopshtarë.

Sot është e vështirë të bësh dallimin mes mbretit dhe perandorit, dallim i cili ishte shumë i dukshëm në antikitet deri në fillim të shekullit të kaluar. Perandori është fuqia më e madhe qeverisëse në një zonë të caktuar, ndërsa mbreti mund ti nënshtrohet edhe pushtetit të dikujt tjetër ( perandorit, papës, apo një mbreti tjetër). Titulli mbret është një titull politik,ndërsa perandori merr edhe pozitat e një lideri shpirteror. Një mbret ka fuqi mbi një zonë homogjene kulturore, ndërsa një perandoor sundon mbi shumë kultura. Si përfundim perandori është ai që persianët me të drejtë quanin “ mbreti i mbretërve”

Perandorët sot

I vetmi perandor i gjallë sot është Akihito, perandori i 125-të i Japonisë nga viti 1989. Askush nuk e thërret në emër. Rregulli e do që t’i drejtohen me Madhëria Juaj Perandorake. Perandoria e tij do të njihet në histori si perandoria e arritjes së paqes

Çesari

Perandorët romakë nuk patën kurrë pushtet absolut, duke marrë parasysh edhe rolin që luante senati dhe opinioni publik. Perandori i parë në historinë e Perandorisë Romake ka qenë Çesari. Ndërsa i pari që përdori zyrtarisht titullin ishte biri i tij adoptive Augusti(Perandori, Cesar August)

Sinonime

Në kursin e historisë kanë ekzistuar shumë sinonime të ngjashme me emërtimin perandor. Si Gengis Khan, titull që vjen nga bashkimi i fjalës turke khan(sundues) ndërsa Gengis, sipas të dhënave mund ti referohet oqeanit. Pra Gengis Khan do të thotë zot i oqeaneve.

Perandori i fundit

Mund të lindësh perandor dhe të vdesësh kopshtar, këtë na e mëson historia e Puyi,që u bë perandor i Kinës pak ditë para se të bënte tre vjeç në 1908. Pas revolucionit të 1911 u shpall republika, kështu ai abdikoi. Pas abdikimit u bë perandor i një vendi të vogël në azi. Në vitin 1945 u kap nga armata e kuqe. Lideri i asaj kohe në Kinën komuniste e bëri ish perandorin kopshtar dhe e përndoqi gjatë gjithë revolucionit kulturor.

Perandorët e vetshpallur

Shpesh perandorët vetshpallen. Napoleoni u vetshpall perandor i francezëve në 2 dhjetor 1804, në katedralen e Notre-Dame në Paris, duke i hequr kurorën religjioze Papa Piut të VII. Një tjetër rast i vetshpalljes perandor është ai i Viktor Emanuelit që u vetshpall perandor i Etiopisë në 1939.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet antibiotiku që vret super bakterin

Dy lloje të kërpudhave kundër të cilave super bakteret kanë asnjë shans janë zbuluar në një minierë toksike në shtetin federal amerikan...

Mënyra shtëpiake shërimi që funksionojnë me të vërtetë kur ftoheni

Një ftoje e pakëndshme nuk është e pazakontë për këtë kohë të vitit. Njerëzit në rrjete sociale e kanë...

Një ilaç i ri po konsiderohet efikas për zhdukjen e qelizave të kancerit

Një ilaç i ri po konsiderohet efikas për zhdukjen e qelizave të kancerit Ilaçi i...

Pesë gjëra që mund të sigurojnë një gjumë të mirë dhe të rehatshëm

Gjumi është një aspekt i rëndësishëm i funksionimit të përditshëm, i cili ndihmon në mbajtjen e trupit të shëndetshëm. Gjithashtu mban shëndetin...

Recent Comments