6.1 C
Pristina
Sunday, June 20, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Kisha në Berivojcë, komuna Dardanë nga Qazim Namani

Kisha në Berivojcë, komuna Dardanë nga Qazim Namani

Qazim Namani


Kisha në fshatin Berivojcë gjendet në perëndim nga qendra e fshatit, në distancë prej rreth 3,2 km, dhe rreth 5km nga Dardana, në Koordinatat: N 42°32’53,41″ E 21°33’32,55,” dhe me lartësi mbidetare prej 608 m.
Te kjo kishë vërehen gurë me ornamente dekorative dhe simbole të kultit, për të cilët mendojmë se u ndërtuan nga popullata dardane gjatë mesjetës.
Në vitin 1934 me dhunë për në Turqi u shpërngulën 83 familje shqiptare, dhe fshati u popullua me kolon serbë.
Në këtë kishë ka pasur disa ndërhyrje gjatë konservimit dhe restaurimit të saj në vitet tridhjeta të shekullit XX, si dhe në vitin 2012.
Kisha është përvetësuar në vitet tridhjeta të shekullit XX, pas shpërnguljes masive të popullatës shqiptare në Turqi. Pas kolonizimit në kish, u bënë ndërhyrje të reja në freska me qëllim që të zhduken gjurmët arbërore.
Mbi freskat e mëhershme u pikturua kryqi rusë. Në dekadën e parë të shekullit XXI, u bënë ndërhyrje të reja konservuese, ku vërehen ndërhyrje dhe dëmtim të plastikës gurore në muret e jashtme.
Për ndërhyrjet e klerikve dhe restautorve nga Rusia në kishat dhe manastiret shqiptare në tokat e pushtuara gjatë krizës lindore 1878 dhe pas vitit 1912 kemi të dhëna edhe nga burimet e shkruara serbe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Çfarë ndodh me ushqimin që sekuestrohet në aeroport?

Pas një udhëtimi të bukur ku kemi mbledhur shumë sende dhe ushqime që duam t’i sjellim përsëri në shtëpi, mund të përballemi...

Çfarë ndodh nëse fotokopjoni një pasqyrë?

Në video tregohet se pas futjes në skanim të pasqyrës, printeri e lëshon pasqyrën të vendosur në një letër të formatit A4,...

Si u vodh Kupa e Botës në vitin 1983, në Brazil?

Në vitin 1970, ekipi brazilian fitoi kupën për herë të tretë, duke u lejuar për ta mbajtur përgjithmonë kupën origjinale prej ari,...

Si u dënua legjenda Ahmet Golemi me 5 vite burg pse festoi fitoren e Muhamed Ali

Ahmet Golemi, një nga pionierët dhe emrat të shquar të boksit shqiptar që u nda një muaj më parë në moshën 85-vjeçare.

Recent Comments