6.1 C
Pristina
Friday, June 18, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Deti Adriatik ishte Deti Ilirik

Deti Adriatik ishte Deti Ilirik

Preveza Abrashi

Profesori austriak Paul Kretschmer (1866-1956), ne studimet e tij cek se Deti Adriatik ishte Deti ILIRIK, pasi ne dy brigjet e tij ishin fiset Ilire te cilat mberrine nje shkalle te larte te civilizimit i cili kurre nuk eshte studiauar sa duhet. Ceken shkrimet e shumta te Messapeve te cilat e pasqyrojne qarte Ilirishten… (foto: pjese nga shkrimet e Messapeve ilir)
Paul Kretschmer (1866-1956) ishte profesor në Universitetin e Marburgut ne gjuhësi krahasuese, dhe më vonë në Universitetin e Vjenës. Ai jep kështu një pasqyrë shkencore, me të cilën ai argumenton se ilirët në gadishullin e tyre dhe ilirët në gadishullin Apenin, veçanërisht në Italin e Jugut (Messapet , Iapyget) kishin sanksionuar emrat e tyre, ato të qyteteve dhe gjeografinë dhe në proces e bënë që Deti Adriatik të duket si një det ilir. Migratorët ilir, si dhe përvoja kolonizuese në brigjet e Italisë përfshin aspekte historike tejet të rëndësishme, të cilat nuk janë studiuar plotësisht. Tradita e tyre gjuhësore (ilire) kan qenë të suksesshme dhe e qëndrueshme. Për më tepër, ilirët e Italisë së Jugut kishin kultivuar shkrimin, e që ishtë një popull që e përdorte shkrimin, duke treguar kështu se kishte zhvilluar një shkallë të lartë civilizimi. Ekzistojnë mijëra mbishkrime të Messapëve të padeklaruara, dhe dikush mund të thotë se presim deshifrimit.
Paul Kretschmer (1866-1956) was a professor at the University of Marburg comparative linguistics, and later at the University of Vienna,gives thus a scientific picture, with which he argues that Illyrians in their peninsula and Illyrians in the Apennine peninsula, especially in southern Italy (Messapii, Iapyges) had sanctioned their names, those of the cities, and geography and in process made the Adriatic Sea seem as an Illyrian sea. Illyrian migratory, as well as colonizing experience on the Italic coast involves extremely important historical aspects which have never been fully studied. Their linguistic tradition(Illyrian) has been successful and enduring. Moreover the Illyrians of southern Italy had cultivated writing, that is a people that used writing, thus indicating it had developed a high degree of civilization. There are thousands of Messapii inscriptions undeciphered, and one might say await deciphering. /InforCulture.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Bukuri arbëreshe në sytë e një fotografi legjendar

MARIO TESTINO KUJTON ORIGJINËN... As fotografi shumë i njohur i modës, Mario Testino, nuk i ka rezistuar tundimit përballë...

RRlTENl shpejtësinë e internetit me këtë truk të thjeshtë

Të gjithë jemi bërë të varur nga interneti. Shumica prej nesh ndjehemi të h umbur pa internet. ProbIemet me...

Vetëm 1 në 5 persona mund të gjejnë gabim në këtë foto: A mund ta gjeni edhe ju?

Diçka që nuk mund të mjaftojnë kurrë janë mashtruest e trurit. Tani, të rinjtë e sotëm preferojnë të rrijnë...

Ku gjendet qyteti ilir Damastion?

Qyteti Damastion për të cilin janë bërë përpjekje të shumta që të lokalizohet përmendet të gjeografi dhe historiani i antikitetit Straboni (vitet...

Recent Comments