6.1 C
Pristina
Sunday, June 20, 2021
Home SHKENCË/TECH Misteri që shoqëron Planetin 9

Misteri që shoqëron Planetin 9

Teleskopi i NASA-s, Hubble, ka vërejtur një planet që sillet si Planeti Nëntë. Megjithatë, ky objekt mbetet ende misterioz dhe i paprovuar si i tillë.

Për vite me radhë, disa kërkues kanë propozuar se ndodhet një planet i pazbuluar ende që rrotullohet në skaj të sistemit tonë diellor.

Asnjë planet i tillë nuk është vëzhguar në mënyrë direkte. Ekspertët sugjerojnë se kjo do të shpjegojë sjelljen e pazakontë të disa objekteve në largësitë e mëdha të fqinjëve tanë planetarë.

Tashmë Teleskopi Hapësinor Hubble ka pikasur një planet 336 vite dritë larg që mund të japë të dhëna rreth Planetit  Nëntë.

Planeti, që njihet si HD106906 b, mendohet se mund të ketë përjetuar të njëjtin proces si planeti ynë misterioz duke u sjellë rrotull sistemit tonë diellor.

Është hera e parë që astronomët kanë qenë të aftë të masin madhësinë e një planeti të tillë. Sipas shkencëtarëve, nëse do të ekzistonte, Planeti Nëntë do të shtrihej në sistemin tonë diellor fqinj të quajtur rripi Kuiper.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Letërkëmbimet me Enver Hoxhën dhe refuzimi i Fan Nolit për t’u bërë deputet

Në 110-vjetorin e lindjes së Enver Hoxhës. Mendime dhe konsiderata të Fan Nolit për personalitetin e rolin historik të ish-udhëheqësit komunist të...

Gazullorët me origjinë nga Puka, ambasadorët e Gjergj Kastriotit dhe Arbërisë

GJON GAZULLI (1400-1465): Klerik Katolik i arsimuar në Raguzë (Dubrovnik-Kroaci), Venecia & Padova. Iluminist, historian, dijetar, filozof, shkencëtar, pedagog, diplomat, këshilltar dhe...

Çfarë ndodh me ushqimin që sekuestrohet në aeroport?

Pas një udhëtimi të bukur ku kemi mbledhur shumë sende dhe ushqime që duam t’i sjellim përsëri në shtëpi, mund të përballemi...

Çfarë ndodh nëse fotokopjoni një pasqyrë?

Në video tregohet se pas futjes në skanim të pasqyrës, printeri e lëshon pasqyrën të vendosur në një letër të formatit A4,...

Recent Comments