Gjithçka që kemi ditur deri më sot mund të jetë plotësisht gabim, thonë shkencëtarët.

Çarjet mes kontinenteve filluan të krijohen rreth 3.7 miliardë vite më parë, që do të thotë 500 milionë vite më herët sesa është menduar deri më sot, shkruan lajmi.net.

Këtë zbulim e kanë bërë shkencëtarët së fundmi, dhe ky zbulim do të thotë se çdo gjë që kemi menduar për Tokën deri më tani do të ndryshoi.

Mënyra se si ka ndryshuar erozioni studiohet përmes mineraleve që janë ruajtur brenda gurëve dhe shkëmbinjve.

Karbohidratet që datojnë prej më shumë se 3 milionë viteve janë ndikuar nga proceset gjeologjike. Për të zbuluar më saktë ndryshimet, shkencëtarët filluan të studiojnë një mineral tjetër, barin.

Bari formohet nga reagimi i sulfatit të oqeanit dhe bariumi i ndodhive hidrotermale.

Koha se kur janë shfaqur kontinentet ndikon më kuptimin që kemi ne mbi historinë e pllakave tektonike, kimisë së oqeanit dhe origjinës së jetës.

Përbërja e një cope bar që ne gjejmë në një fushë tani, është fiks e njëjta që ka qenë në kohën kur ai u formua, që mund të ketë qenë tre miliardë e gjysmë vite më parë.

Në këtë studim, shkencëtarët testuan 6 depozita të ndryshme të barit, të lokalizuara në 3 kontinente, që ishin nga 3.2 miliardë deri në 3.5 miliardë vite të vjetra.

Për secilën depozitë, një ekip kalkuloi proporcionin e izotopeve të stronciumit brenda secilit gurë, nga e cila mund të zbulojnë se para sa kohësh përfundoi në oqean ai gurë.

Bazuar në rezultatet, ekipi zbuloi se erozioni ka filluar 3.7 miliardë vite më parë, pra 500 milionë vite më herët sesa është menduar.

Kjo do të thotë se edhe jeta në tokë është krijuar edhe më herët sesa është menduar më parë. Pra, studime të mëtutjeshme do të bëhen sepse për momentin shkencëtarët janë të mbetur vetëm me një grumbull pyetje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here