Në vitet e fundit ka pasur një studim shterues të yjeve të xhuxhëve të kuq për të gjetur ekzoplanetë në orbitë rreth tyre. Këta yje kanë temperatura efektive të sipërfaqes midis 2400 dhe 3700 K (mbi 2000 gradë më të freskët se Dielli), dhe masa midis 0,08 dhe 0,45 masa diellore. Në këtë kontekst, një ekip studiuesish të udhëhequr nga Borja Toledo Padrón, një student i doktoratës Severo Ochoa-La Caixa në Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), i specializuar në kërkimin e planetëve rreth këtij lloji të yjeve, ka zbuluar një super- Tokë që rrotullohet rreth yllit GJ 740, një yll xhuxh i kuq ndodhet rreth 36 vjet dritë nga Toka.

Planeti orbiton yllin e tij me një periudhë prej 2.4 ditësh dhe masa e tij është rreth 3 herë më e madhe se masa e Tokës. Për shkak se ylli është shumë afër Diellit, dhe planeti kaq afër yllit, kjo super-Tokë e re mund të jetë objekt i hulumtimeve të ardhshme me teleskop me diametër shumë të madh drejt fundit të kësaj dekade. Rezultatet e studimit u botuan së fundmi në revistën Astronomy & Astrophysics .

“Ky është planeti me periudhën e dytë më të shkurtër orbitale rreth këtij lloji të yjeve. Masa dhe periudha sugjerojnë një planet shkëmbor, me një rreze prej rreth 1.4 rrezeve të Tokës, i cili mund të konfirmohet në vëzhgimet e ardhshme me satelitin TESS”, shpjegon Borja Toledo Padrón, autori i parë i artikullit. Të dhënat gjithashtu tregojnë praninë e një planeti të dytë me një periudhë orbitale prej 9 vjetësh dhe një masë të krahasueshme me atë të Saturnit (afër 100 masave të Tokës), megjithëse sinjali i tij i shpejtësisë radiale mund të jetë për shkak të ciklit magnetik të yllit ( i ngjashëm me atë të Diellit), kështu që nevojiten më shumë të dhëna për të konfirmuar se sinjali është me të vërtetë për shkak të një planeti.

Misioni Kepler, i njohur në një nga më të suksesshmit në zbulimin e ekzoplanetëve duke përdorur metodën e tranzitit (e cila është kërkimi i variacioneve të vogla në shkëlqimin e një ylli të shkaktuar nga tranziti midis tij dhe vetvetes së planetëve që rrotullohen rreth tij), ka zbuluar një gjithsej 156 planetë të rinj rreth yjeve të ftohtë. Nga të dhënat e tij është vlerësuar se ky lloj yjesh strehon mesatarisht 2.5 planetë me periudha orbitale më pak se 200 ditë. “Kërkimi për ekzoplanetë të rinj rreth yjeve të ftohtë drejtohet nga ndryshimi më i vogël midis masës së planetit dhe masës së yllit krahasuar me yjet në klasat më të ngrohta spektrale (e cila lehtëson zbulimin e sinjaleve të planetëve), si dhe numri i madh i kësaj lloji i yjeve në Galaktikën tonë “, komenton Borja Toledo Padrón.

Yjet e ftohtë janë gjithashtu një objektiv ideal për kërkimin e planetëve përmes metodës së shpejtësisë radiale. Kjo metodë bazohet në zbulimin e variacioneve të vogla në shpejtësinë e një ylli për shkak të tërheqjes gravitacionale të një planeti në orbitë rreth tij, duke përdorur vëzhgime spektroskopike. Që nga zbulimi në vitin 1998 i sinjalit të parë radial të shpejtësisë së një ekzoplanete rreth një ylli të ftohtë, deri më tani, gjithsej 116 ekzoplanetë janë zbuluar rreth kësaj klase të yjeve duke përdorur metodën e shpejtësisë radiale. “Vështirësia kryesore e kësaj metode lidhet me aktivitetin magnetik intensiv të këtij lloji të yjeve, të cilët mund të prodhojnë sinjale spektroskopike shumë të ngjashme me ato për shkak të një ekzoplanete,” thotë Jonay I. González Hernández, një studiues i IAC i cili është një bashkëpunëtor autor i këtij artikulli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here