Categories: KAFSHËT

6 milion euro për të shpëtuar kafshët e prekura nga Koronavirusi

BE APROVON FONDIN

Gjashtë milion euro janë ndarë nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN). Financimi klasifikohet si lehtësim emergjent dhe synon të ndihmojë në nevojat e ruajtjes së biodiversitetit të sjella nga koronavirusi. Shumë kafshë janë vënë në rrezik të madh, direkt dhe indirekt, si rezultat i pandemisë, dhe menaxhimi i zonave të mbrojtura të tokës gjithashtu është ndikuar negativisht.

“Pandemia COVID-19 na ka treguar se sa të prekshme janë iniciativat e ruajtjes ndaj problematikave të mëdha të krijuara. Pandemia ka lënë bashkësi lokale që mbrojnë jetën e egër duke luftuar për të siguruar jetesën, dhe shumë lloje të kërcënuara gjithnjë e më shumë të ekspozuara, “thotë Dr Bruno Oberle, Drejtori i Përgjithshëm i IUCN.

Grantet, të cilat po financohen nga Bashkimi Europian, menaxhohen në partneritet nga IUCN, Komisioni Europian dhe Organizata e Shteteve Afrikane, Karaibe dhe Paqësorit.

Dy milion euro do të shkojnë drejt një programi të quajtur Biodiversiteti dhe Menaxhimi i Zonave të Mbrojtura (BIOPAMA), i cili do të financojë afërsisht 60 projekte individuale.

Katër milion të tjerë do të ndahen në IUCN Save Our Species Iniciativa e Kafshëve të egra Afrikane për të ndihmuar në ruajtjen e specieve tokësore dhe të ujërave të ëmbla në Afrikën nën-Sahariane Kontinentale dhe Madagaskarin. Këto synojnë të mbrojnë speciet e kërcënuara nga rritjet e parashikuara të gjuetisë, si dhe të zvogëlojnë rrezikun e transmetimit të sëmundjes nga njerëzit te kafshët e egra, veçanërisht majmunët e mëdhenj.

Majmunët e mëdhenj janë vënë në rrezik të drejtpërdrejtë si rezultat i pandemisë, sepse ato mund të infektohen me koronavirus nga njerëzit (si psh. Kur studiuesit ose turistët sjellin virusin në habitatin e tyre). Por speciet e tjera po vuajnë gjithashtu indirekt.

Të ardhurat që kanë qenë duke financuar patrullimet ndaj gjuetisë ilegale dhe konservimet në komunitet janë ndërprerë papritur, duke lënë një vakum sigurie dhe potencial për më shumë zhdukje të specieve sidomos ato të mbrojtura. Elefantët, rhinos, gjirafat, pangolinat, primatët, breshkat dhe speciet e tjera detare janë të gjithë që kanë nevojë për një mbrojtje më të mirë që shkojnë përpara, sipas IUCN.

“Grantet BIOPAMA dhe Save our Species do të ofrojnë mbështetje kritike dhe të nevojshme urgjentisht për komunitetet lokale në vijën e parë të ruajtjes së biodiversitetit, ndërsa garantojnë respektimin e plotë të të drejtave të njeriut,” shpjegon Jutta Urpilainen, Komisioneri Europian për Partneritete Ndërkombëtare.

“Projektet do të rrisin qëndrueshmërinë e komuniteteve lokale,” vazhdon ajo, “pandemia ka treguar rëndësinë e ruajtjes së jetës së egër, e cila është thelbësore për të parandaluar përhapjen e sëmundjeve zoonotike.”(EN) /Konica.al /InforCulture.info

InFor. Culture

Recent Posts

10 misteret e fshehura në pikturat e famshme

Arti nuk është vetëm një burim frymëzimi, por gjithashtu një mister i madh. Artistët shpesh…

45 mins ago

“Somenat dita m’u di” (Që me natë dita m’u gdhi)-Kënga e parë dasme arbëreshe e dokumentuar

Të parën këngë dasme arbëreshe e ka dokumentuar Jeronim De Rada, dhe titullohet “Somenat dita…

1 hour ago

Diçka që nuk e dini për zinxhirin e xhinseve tuaja

Le të bëjmë një lojë. Shikoni zinxhirin e xhinseve. Do të lexoni shkronjat YKK. Nëse…

1 hour ago

Nëse e dëgjoni këtë emër gjatë fluturimit, do të thotë se ka një të vdekur në bord

Aeroplanët transportojnë miliona udhëtarë në mbarë botën çdo vit, por gjithashtu ata bartin edhe mijëra…

1 hour ago

Pse Deti i Zi quhet kështu?

Thuajse çdo njeri së paku një herë në jetë e ka dëgjuar emrin DETI I…

2 hours ago

Hidh pak kripë në shampo dhe do të zgjidhësh një nga problemet më të mëdha

Kripa është shumë e rëndësishme për jetën e njerëzve në përgjithësi. Është, në fakt, shija…

2 hours ago