24 qershor 1914, Kardinali Merry Del Vate dhe jezuiti Eugeni Pacelli qe me vone u zgjodhe (Papa Pius XII) firmosin marveshjen e berbashket me Serbine e cila do te mbronte edhe mbeshteste te gjithe katoliket qe jetonin nen territorin serbe.

Ne daten 24 Qershor te vitit 1914, vetem 5 dite para se serbet te vrisnin ne pabesi princin e Austrise ne Sarajevo te Bosnjes, u nenshkrua nje marveshje e fshehte midis Vatikanit dhe Serbise e cila garantonte se Serbia do te mbronte dhe mbeshteste te gjithe katoliket qe jetonin nen territorin e Serbise. Kete marveshje mes Serbise dhe Vatikanit e kishte arritur kardinali jesuit, pro serb, Eugeno Pacell qe me vone u zgjodhe ne krye te Vatikanit dhe mori emrin Pope Piux XII. Ky eshte “Papa i Hitlerit”, keshtu njihet ne histori dhe kjo nofke i eshte vene nga historianet qe kane rrene ne kontakt me dhjetra dokumenta qe vertetojne se Papa Piux XII ishte nje mik i Hitlerit dhe simpatizant i Nazizmit. Nga kjo marveshje e arritur mes Vatikanit dhe Serbise, ju hoqen te gjitha te drejtat Austro-Hungarise qe te vashdonte e mbronte te drejtat e katolikeve ne Ballkan. Ky qendrim i Vatikanet e rrevoltoj pa mase popullin austriak qe e kundershtoi me force kete marveshje dhe nga ky kundershtim erdhi edhe vrasja ne pabesi e Princit te Kurores Mbreterore Austriake qe e shpuri boten drejte luftes se pare boterore.

Me poshte po beje nje permbledhje te shkurter vetem nga nje faqe e vetme e kesaj marveshje ku del qarte se Arqibishopi Jezuit i Beligradit dhe Bishopi Jezuit i Shkupit jane lideret e te gjithe klerikeve katolike qe praktikojne besimin e tyre ne territorin e Serbise. Simbas teksit te kesaj marveshje, ata betohen se do ti qendrojne besnik Mbreterise Serbe dhe nuk do te bejne asnje aktivitet te kundraligjshem qe bie ndeshe me ligjet e Serbise. Ne cdo emerim te ri klerikesh, Arqibishopi dhe Bishopi duhet te sinjalizojne shtetin Serb per bindjet politike te klerikut te ri te zgjedhur rishtas ne kete detyre. Edhe Mbreteria Serbe ka premtuar se do ti mbeshtesi ne aktivitetin e tyre duke ju afruar klerikeve nje rrog te majme prej 12000 dinaresh dhe ndihma te tjera te vleresuara deri ne 4000 dinare. Gjithashtu Serbia do t’ju afronte ketyre klerikeve nje pension te perhershem si gjithe nenpunsit e tjere te Serbise dhe do te njihte titujt e tyre. Pushteti i plotefuqishem i Arqibishopit te Beligradit dhe Bishoipit te Shkupit, do te shtrihej ne te gjitha territoret serbe qe kane qene para traktatit te Londres, te Bukureshtit dhe sigurishte te gjitha territoreve te reja qe mund ti bashkangjiteshin me vone Serbise. Simbas kesaj marveshje te gjithe kleriket jesuite do te kene nje liri veprimi dhe predikimi ne te te gjitha dioqezat e tyre, etj….. !

Ja pra ku eshte edhe marveshja e Vatikanit me Serbine qe merrte ne mbrojtie te gjithe katoliket shqiptare qe jetonin nen territorin e Serbise dhe kjo mareveshje eshte akoma ne fuqi, prandaj ne vitin 1999 kur me miliona shqiptare muslimane te Kosoves u debuan me dhune nga Kosova, asnje katolik shqiptare nuk u debua ose persekutua nga Serbet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here