Rebecca Sharrock, 34 vjeç, ka memorie autobiografike shumë superiore (H-SAM), një problem i rrallë neurologjik që i mundëson asaj të kujtojë pothuajse çdo detaj të jetës së saj, duke përfshirë kujtimet nga barku i nënës.

Image

Kujtimet e hershme dhe diagnoza H-SAM

Kujtimi më i hershëm i Rebekës është kur ajo ishte 12 ditëshe. Ajo kujton shumë qartë kur i bënë foto dhe madje ka kujtime të hershme, të padatuara nga koha kur ishte fetus. E diagnostikuar me H-SAM në moshën 21-vjeçare, Rebecca fillimisht e ngatërroi gjendjen e saj me çrregullimin obsesiv-kompulsiv (OCD) për shkak të kujtimeve të saj të vazhdueshme dhe rijetesës emocionale të përvojave të kaluara.

Të jetosh me H-SAM

Gjendja e Rebekës do të thotë se ajo ruan rreth 95 për qind të ngjarjeve të jetës së saj. Kujtimet e fëmijërisë, si marrja e lodrave prej saj, ende i shkaktojnë shqetësim emocional. Ajo përshkruan përjetimin e kujtimeve me të gjitha detajet shqisore dhe emocionet e momentit origjinal, duke i bërë incidentet e parëndësishme të fëmijërisë të ndihen të rëndësishme.

Sfidat dhe mekanizmat e përballimit

H-SAM paraqet sfida të shëndetit mendor, duke përfshirë pagjumësinë, ankthin dhe nevojën për terapi. Rebeka e menaxhon pagjumësinë e saj duke dëgjuar muzikë klasike dhe ndonjëherë duke marrë Valium me recetë. Ajo i nënshtrohet terapisë eksperimentale, duke huazuar teknika nga trajtimet e PTSD për të trajtuar ankthin dhe depresionin e saj.

Image

Përdorimi pozitiv i H-SAM-it

Pavarësisht sfidave, Rebeka e përdor gjendjen e saj në avantazhin e saj. Në vetëm 10 javë, ajo fliste rrjedhshëm frëngjisht dhe spanjisht, duke treguar kujtesën e saj të jashtëzakonshme. Ajo tani bisedon me mësuesin e saj të frëngjishtes nga Marseja dhe shikon televizionet në spanjisht dhe frëngjisht pa titra. Rebeka planifikon të mësojë italisht më pas.

Përvoja e Rebecca Sharrock-ut nxjerr në pah aspektet e jashtëzakonshme dhe sfiduese të të jetuarit me H-SAM, duke demonstruar se si ajo e përdor kujtesën e saj të jashtëzakonshme.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here