Siç ju ndoshta nuk e dinit, bananet përmbajnë një sasi të vogël të materialit radioaktiv. Për shkak se është e pasur me kalium, çdo banane është në fakt pak radioaktive, falë përmbajtjes së izotopit natyror të kaliumit-40. Është interesante se trupi juaj përmban rreth 16 mg kalium-40, që do të thotë se jeni rreth 280 herë më radioaktiv se një banane tashmë. Çdo tepricë e kaliumit-40 që fitoni nga një banane ekskretohet brenda disa orësh, shkruan BBC Science Focus Magazine.

Bananet janë paksa radioaktive sepse janë të pasura me kalium, dhe një nga izotopet e saj natyrale (variantet) është kaliumi-40, i cili është radioaktiv. Një kamion plot me banane është mjaftueshëm radioaktiv për të shkaktuar një alarm të rremë në një detektor rrezatimi në kërkim të kontrabandës bërthamore. Por nuk mund të bëhesh radioaktiv duke ngrënë banane, sepse tashmë ti je radioaktiv!

Një i rritur tipik përmban rreth 140 g kalium, nga të cilat rreth 16 mg është kalium-40 – duke ju bërë 280 herë më radioaktiv se një banane. Ngrënia e një të tillë rrit sasinë tuaj totale të kaliumit-40 me 0,4 për qind, gjë që dallohet me një numërues të ndjeshëm Geiger, por efekti është i përkohshëm pasi metabolizmi juaj rregullon nga afër sasinë e kaliumit në trupin tuaj dhe ju do ta nxirrni tepricën brenda një disa ore, saktëson eksperti i BBC Science Focus, Luis Villazon.

Edhe arra braziliane kategorizohet si fryt me nivel të lartë radioaktiviteti. Arrat braziliane përmbajnë kalium, por ato gjithashtu përmbajnë një sasi të vogël radiumi që merret nga toka në të cilën janë rritur.

Rrezatimi natyror në ushqim nuk duhet të ngatërrohet me rrezatim ushqimor. Rrezatimi i ushqimit është një proces që përdor rrezatimin jonizues për të parandaluar sëmundjet që vijnë nga ushqimi (“helmimi nga ushqimi”) dhe prishja e ushqimit. Ushqimi kalon përmes një rreze rrezatimi – si një elektrik dore i madh – për të vrarë bakteret, mykun dhe dëmtuesit e tjerë në ushqim. Ushqimi i rrezatuar nuk bie në kontakt me materiale radioaktive dhe rrezatimi i ushqimit nuk e bën ushqimin radioaktiv, sqaron një EPA Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit.

Përgatiti: Albert Vataj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here