Depresioni është çrregullimi mendor më i shpeshtë duke prekur më shumë se 18 milionë të rritur vetëm në SHBA. Numri i njerëzve që vuajnë nga depresioni mund të jetë edhe më i lartë, pasi shumëkush nuk ka kërkuar kurrë ndihmë mjekësore. Prandaj, nëse nuk ndiheni mirë, kontrolloni këto simptoma.

Edhe pse është e zakonshme, ka një sërë simptomash që mund të zbulojnë se keni depresion:

Pikëllim i vazhdueshëm

Këshilltari i licencuar për depresionin, stresin, marrëdhëniet dhe tranzicionet e jetës, Chris Rodriguez, thotë se nëse një person ndihet i trishtuar për më shumë se dy javë, ai ka shumë të ngjarë të vuajë nga depresioni.

Edhe pse kjo shenjë mund të duket e dukshme, nuk është gjithmonë kështu. Ndonjëherë dikush mund të mësohet aq shumë të ndihet i trishtuar saqë mendon se është normale të ndihesh kështu ose se e tillë është jeta.

Anashkalimi i aktiviteteve që ju pëlqenin më parë

Refuzimi i aktiviteteve në minutën e fundit është bërë aq i zakonshëm sa që shumë mund të mos e kuptojnë se në të vërtetë mund të jetë një shenjë depresioni. Rodriguez thotë se nëse dikush nuk e shijon më ose nuk merr pjesë në aktivitetet që i pëlqenin më parë, duhet të konsiderohet si një simptomë për t’u kujdesur – shkruan Parade.

Ndryshimet në oreks

Ndryshimet në oreks janë gjithashtu një nga shenjat e para të depresionit. Rodriguez thotë se nëse një person ka një ndryshim në peshën trupore prej pesë për qind ose më shumë brenda një muaji, kjo është shqetësuese.

Ndryshimet në shprehitë e gjumit

Depresioni shpesh lidhet me gjumin, ndërsa ndryshimet në shprehitë e gjumit mund të jenë një shenjë e depresionit. Në fakt, 75 për qind e njerëzve me depresion kanë probleme të zgjohen ose të bien në gjumë.

Luhatje disponimi

Ndryshimet e disponimit mund të jenë gjithashtu një shenjë e depresionit. Sipas një studimi, neurotizmi dhe ndërgjegjja lidhen me depresionin. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se këto ndryshime në personalitet nuk janë të përhershme.

Konsumimi i shtuar i alkoolit

Edhe pse dikush që ndihet në depresion mund të pijë më shumë alkool në përpjekje për t’u ndier më mirë, alkooli është një depresant dhe mund t’i përkeqësojë simptomat.

Mendime negative

Mendimi negativ është diçka që mund t’ju lodhë, duke ju bërë të ndiheni më pak të sigurt. Rritja e këtyre mendimeve është një simptomë e depresionit që njerëzit shpesh e humbin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here