Reshjet e shiut janë thelbësore për jetën në të gjithë peizazhet e Tokës. Është burimi kryesor i ujit të freskët për bimët dhe kafshët.

Sipas Earth Science, sasia mesatare e reshjeve që bien në Tokë në vit është afërsisht 100 cm. Pjesa më e madhe e tyre janë reshje shiu në krahasim me borën. Por çfarë do të ndodhte me planetin tonë nëse papritmas do të privohej nga shiu? Si do ta përballonim? A mund të mbijetojmë?

 

SHBA i reagon Dodik’ut që mbrëmë nga Beogradi paralajmëroi krijimin e “sis…
Një botë pa shi

 

Nëse shiu do të ndalonte përgjithmonë rënien, pasojat do të ishin të tmerrshme. Do të pasojnë thatësira tronditëse në mbarë botën. Lumenjtë do të thahen dhe të korrat do të dështojnë. Mungesa e zgjatur e reshjeve do të prishë qarkullimin e ujit të ëmbël një nga proceset më vitale globale të nevojshme për jetën.

Jeta e bimëve fillon të humbasë

Bimët, shumë prej të cilave shërbejnë si burim ushqimi për kafshët dhe njerëzit, do të jenë të parat që do të preken në një bote pa ujë. Menjëherë pas kësaj, bagëtia dhe disa lloje të kafshëve të egra do të fillojnë të zhduken si rezultat i etjes dhe urisë.

Ndryshimi i klimës

Temperaturat do të rriten ndjeshëm, ndërsa përbërja e atmosferës do të ndryshojë. Burimet e ujërave të ëmbla do të ndikohen më tej me shkrirjen e akullnajave, në të cilat gjendet 68% e ujërave të ëmbla në Tokë. Uji nëntokësor, i cili përbën 30%, do të avullojë. Njerëzit do të fillojnë të hollojnë dhe të filtrojnë oqeanet e botës. Por kjo do të shërbejë vetëm si një masë e përkohshme kundër katastrofës së afërt.

Jeta detare do pakësohet

Ndërkohë, jeta detare do të fillojë të pakësohet. Pa reshje shiu, më shumë jetë bimësh do të vdesin në një numër të madh. Një sulm i tillë do të rrezikojë të gjithë zinxhirin ushqimor. Pas vetëm një viti pa shi, pjesa më e madhe e Tokës do të përjetojë kushte shkretëtirë.

Thatësira meteorologjike

Ndërsa korja e Tokës ngurtësohet dhe plasaritet, do të ndodhë një fenomen i quajtur thatësira meteorologjike. Ky është efekti kumulativ me kalimin e kohës i mungesës së reshjeve dhe furnizimit me ujë. Ndërsa thatësira meteorologjike vazhdon, thatësia do të përcaktojë pjesën më të madhe të topografisë së planetit. Pasojat për mjedisin, bujqësinë, ekonominë, shëndetin dhe shoqërinë do të jenë shkatërruese.

Uria në mbarë botën

Zia e bukës do të përfshijë anembanë globit, duke filluar në rajone tashmë të rrethuara nga uria përpara se të përparojë në botën e industrializuar perëndimore. Kërkimi për ujë të freskët do të intensifikohet. Migrimi masiv do të pasojë, duke rezultuar në një numër të madh të personave të zhvendosur brenda vendit dhe refugjatëve.

Racionimi i ujit

Kompanitë e ujit do të duhet të fillojnë me racionimin e furnizimit me ujë. Racionimi i ushqimit do të zbatohet në të gjithë vendet e zhvilluara. Në disa raste, do të jetë e nevojshme ndërprerja e shitjeve të ushqimit. Çmimi i ushqimit dhe ujit do të rritet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here