Qentë e shërbimit të trajnuar për të njohur rikthimet e ardhshme të çrregullimit të stresit post-traumatik, ose PTSD te njerëzit, gjithashtu mund të mësohen të zbulojnë këto episode duke nuhatur frymën e njerëzve, tregon hulumtimi i ri.

Studimi, i kryer në Universitetin Dalhousie në Kanada, u botua të enjten në Frontiers in Alergy.

Hulumtimet e mëhershme kanë vërtetuar tashmë se hunda e ndjeshme e qenit mund të zbulojë shenjat e hershme paralajmëruese të shumë situatave mjekësore potencialisht të rrezikshme, të tilla si një konvulsion i afërt ose ulje e papritur e sheqerit në gjak.

Por, deri në këtë hetim, nuk dihej nëse ndjenja e rritur e nuhatjes së qenve mund të ndërpresë një episod PTSD ose të paralajmërojë shoqëruesit e tyre njerëzorë për këto simptoma që vijnë nga përkujtuesit e traumës, tha autorja e parë e studimit, Laura Kiiroja, studente doktorature në Universitetin Dalhousie.

Studiuesit e përshkruan PTSD si “një gjendje të dëmtuar të shëndetit mendor me prevalencë të lartë midis popullatës ushtarake dhe të përgjithshme njësoj”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here