Jahja Drancolli

Vilajetit i Kosovës (Kosova Vilayeti) sipas hartës që kemi në dorë, kufizohet me Serbinë në veri; në Lindje me vilajetet e Bullgarisë; në Jug me Vilajetet e Manastirit dhe Selanikut; në Perëndim me Vilajetet e Shkodrës dhe Malit të Zi; në veri-perëndim, megjithatë, me vilajetet e Bosnjë-Hercegovinës. Ajo zotëronte një territor që kishte një sipërfaqe prej 32.900 km2, me 1.038.100 banorë. Kryeqyteti ishte Shkupi (Üsküb) me 25.000 banorë. Qytetet tjera të rëndësishme ku ka banuar sanxhaku janë shënuar me të kuqe në hartë: Prishtina (11.000 banorë), Prizreni (38.000 banorë), Peja (Ipek, 18.000 banorë)!
Zyrat osmane nuk thanë asgjë të re me këtë hartë të shek. XIX. Ata modeluan hartën e vjetër të Mbretërisë së Dardanisë dhe të Provincës së Dardanisë nga koha e Dikokecianit me qendër Shkupin.
Burimi: Osmanli Atlasi: XX. Yüzyil Başlari! /Trungu & InforCulture
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Cd9xTiawXgM1vShqQLRpm7nTohkd8K2kxwZxjajG9PfAWTfS8CiGDvDpsqc2seiul&id=100008685422907

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here