Sipas burimeve nga Berna, Zvicra aktualisht ka 89 burgje me 7 196 vende. Burgu me i vogël ka 5 të burgosur kurse me i madhi ka 399 të burgosur. Sipas EDI seksioni i krimit dhe ligjit penal, nga 7 196 vende sa ka në 89 burgjet zvicerane, 86 % janë të mbushura apo 6 445 të burgosur, ku prijnë shqiptarët nga Shqipëria për nga numri i tyre. Ne burgje ata kane marrë edhe flamurin kuqezi, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch.

Kjo është situata ne 89 burgjet e Zvicrës:

– Shqipëria me 3196 qytetarë në Zvicër, në burgje ka 285 prej tyre.

– Serbia me 58.970 qytetarë në Zvicër, në burgje ka 76.

– Kosova me 300.000 qytetarë në Zvicër ka vetëm 58 qytetar të saj në burgje.

Për vepra te ndryshme nga vrasjet deri tek ato për krime tjera për drogë, prostitucion, vjedhje, kontrabande e vepra tjera penale, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve nga Departamentit të Drejtësisë dhe Policisë dhe Departamenti Federal i Punëve të Brendshme (EDI) ne Bernë.

Këta të dënuar vuajnë dënimin me burg nga 3 deri ne 20 vite. Por, në Zvicër ka te burgosur edhe me dënime të përjetshëm. Për shembull ne vitin e kaluar në burgjet zvicerane janë 30 persona që kanë marr burg të përjetshëm (27 meshkuj dhe tri femra). Prej tyre gjysma janë vendor dhe të tjerët të huaj.

Gazeta zvicerane Le Canton27.ch nga Departamenti Federal i Punëve të Brendshme (EDI) ka mësuar se në Zvicër janë gjithsej 6,445 persona të ndaluar. Prej tyre, 4578 ishin me shtetësi të huaj (71,0%). (I il y avait au total 6445 personnes détenues en Suisse. Parmi celles-ci, 4578 étaient de nationalité étrangère (71.0%). Shqipëria (285), Serbia (76), Kosova (58), Maqedonia Veriore (24), Greqia (4), Mali i Zi (1).

Nga viti 2019 deri sot rreth 7000 të dënuar që nuk kanë pasaportë zvicerane janë urdhëruar të largohen nga vendi. Gjykatat do të depërtojnë 60% të kriminelëve të huaj jashtë vendit, ne vendin e tyre te origjinës ku qindra kriminelëve do te dërgohen edhe ne drejtim te Shqipërisë, Serbisë dhe Kosovës. Aktualisht ne Zvicër jetojnë mbi 3500 qytetarë nga Shqipëria, kurse nga Kosova rreth 300.000. Ne baze te këtyre statistikave, këtij proporcioni, nëse në burgjet zvicerane janë 285 shqiptare nga Shqipëria, atëherë në këto burgje duhet te jenë mbi 600 kosovarë e jo vetëm 58 sish, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here