Muri i Madh i Kinës është i dukshëm nga hapësira

ImagePavarësisht besimit popullor, Muri i Madh i Kinës nuk mund të shihet nga hapësira, aq më tepër nga Hëna. Ky mit, që daton prej shekujsh dhe i përjetësuar në librat shkollorë, u hodh poshtë në vitin 2003 kur astronauti i parë kinez, Yang Liwei, konfirmoi padukshmërinë e tij nga hapësira.

Tullat e holla, me ngjyra të zbehta dhe pjesërisht të mbuluara me bar të murit përzihen pa probleme me peizazhin, duke e bërë praktikisht të pamundur dallimin nga një anije kozmike, madje edhe nga një orbitë e ulët e Tokës. Ndërsa teorikisht të dukshme në kushte specifike si mbulesa e borës, veçori të tjera si rrugët dhe qytetet e shkretëtirës shterpë janë shumë më të lehta për t’u dalluar.

Pretendimet se muri është i dukshëm nga Hëna, kundërshtohen nga kufizimet e vizionit njerëzor. Në një distancë prej 380,000 km, gjerësia e murit prej shtatë metrash do t’u kërkonte astronautëve që të kishin shikim 17,000 herë më të mprehtë se normalisht për ta perceptuar atë – ekuivalente me zbulimin e një fije floku nga 3.2 km larg.

Ne përdorim vetëm 10% të trurit tonë

ImageLeximi i këtij teksti kërkon 10% të kapacitetit të trurit tuaj, dhe nëse ngriheni për një kafe, truri ndizet në lobin parietal, lobin okupital, lobin frontal, cerebelum, qendrat motorike dhe shqisore dhe ganglionet bazale. Çdo lloj skanim do të tregojë se pothuajse i gjithë truri është pak a shumë aktiv në çdo kohë, edhe kur flemë.

Kjo gjithashtu shpjegon pse rreth 20% e energjisë dhe oksigjenit të trupit konsumohen nga kjo gungë e rëndë prej 1.5 kg e indit të rrudhosur. Pra, si filloi miti? Është e paqartë, por hyrja e librit të shkrimtarit amerikan Dale Carnegie “Si të fitosh miq dhe të ndikosh njerëzit” nga viti 1936 e përmend atë. Ai thotë se profesori i Harvardit, William James, pretendonte se një person mesatar përdor vetëm 10% të kapacitetit të tij mendor dhe kështu duhet të ushtrojë trurin e tij. Ndoshta po bënte shaka?

Nuk ka gravitet në hapësirë

ImageNdonëse termi “gravitet zero” përdoret zakonisht, është një emërtim i gabuar. Në orbitë, astronautët përjetojnë mikrogravitetin, jo gravitetin zero. Graviteti ekziston kudo, duke ushtruar një forcë tërheqëse midis objekteve. Edhe në hapësirë, forca e gravitetit është e pranishme, duke tërhequr objektet drejt njëri-tjetrit.

Kur astronautët janë në orbitë, ata janë në një gjendje të vazhdueshme të rënies së lirë drejt Tokës. Ndjesia e mungesës së peshës është për faktin se ata dhe anija e tyre kozmike po bien me të njëjtin ritëm, duke i bërë ata të notojnë brenda anijes. Kjo përvojë nuk është rezultat i mungesës së gravitetit, por mungesës së përshpejtimit gravitacional.

Në sipërfaqen e Tokës, ne ndiejmë efektet e gravitetit si një forcë prej rreth 9.8 njuton për kilogram të masës, të cilën e perceptojmë si peshë. Në hapësirë, pa një sipërfaqe për t’u shtyrë dhe me rezistencë minimale të ajrit, astronautët nuk i ndiejnë efektet e kësaj force, duke dhënë përshtypjen e mungesës së peshës. Megjithatë, masa e tyre mbetet e pandryshuar.

Pavarësisht ndjesisë së mungesës së peshës, astronautët duhet të luftojnë ende me ligjet e fizikës. Lëvizja në hapësirë ende kërkon energji, dhe përplasjet ose lëvizjet e shpejta mund të çojnë në lëndime, duke demonstruar se ndërsa “graviteti zero” ndikon në perceptimin e peshës, nuk e ndryshon masën e një astronauti ose ligjet themelore të gravitetit.

Ylli i Veriut është më i ndritshëm se të gjithë yjet e tjerë

ImageMiti që rrethon Sirius-in, Yllin e Veriut dhe nivelet e tyre të shkëlqimit është intrigues. Ndërsa Sirius shfaqet si ylli më i ndritshëm nga Toka për shkak të afërsisë së tij, Ylli i Veriut, i njohur gjithashtu si Polaris, në fakt është më i madh se disa yje të tjerë për sa i përket shkëlqimit të brendshëm.

Sirius, i ndodhur në yjësinë Canis Major, është dukshëm më i ndritshëm se Polaris, duke ndriçuar 22 herë më shumë. Pavarësisht se renditet i 45-ti për nga shkëlqimi në krahasim me yjet e tjerë, Polaris duket më i zbehtë për shkak të distancës së tij më të madhe nga Toka.

Për të matur shkëlqimin e yjeve, astronomët përdorin një sistem katalogimi që daton nga astronomi grek Hipparchos, i cili i kategorizon yjet bazuar në shkëlqimin e tyre. Sirius, për shembull, klasifikohet si një yll i kategorisë 1, ndërsa Dielli është një yll jashtëzakonisht i ndritshëm i kategorisë -26.74. Polaris bën pjesë në kategorinë 1.97.

Kur llogariten distancat e yjeve nga Toka, shkëlqimi i tyre i perceptuar ndryshon, duke theksuar ndërveprimin kompleks midis afërsisë dhe shkëlqimit të brendshëm në vëzhgimin tonë të trupave qiellorë.

Gratë kanë një brinjë më shumë

ImageMitet që rrethojnë anatominë njerëzore dhe goditjet e rrufesë janë hedhur poshtë prej kohësh nga kërkimet shkencore.

Ndryshe nga tregimi biblik, anatomisti Andreas Vesalius zbuloi në vitin 1543 se si burrat ashtu edhe gratë zakonisht kanë 12 çifte brinjësh, gjithsej 24. Ndërsa rrallë, disa individë lindin me një brinjë shtesë, që ndodh më shpesh tek gratë.

Në mënyrë të ngjashme, besimi se rrufeja nuk godet kurrë të njëjtin vend dy herë është një gabim. Rrufeja shpesh ndjek të njëjtën rrugë disa herë, duke goditur objekte si antenat televizive dhe rrokaqiejt në mënyrë të përsëritur gjatë gjithë vitit. Në fakt, një rrufe e vetme mund të degëzohet dhe të godasë tokën në disa vende njëkohësisht. Vëzhgimet meteorologjike në vitin 2003 regjistruan 386 rrufe që goditën 558 vende të ndryshme, me çdo rrufe në tokë mesatarisht në 1.45 vende. Ky mit e ka origjinën nga një thënie e vjetër që ka për qëllim të theksojë pamundësinë që një ngjarje specifike të ndodhë në mënyrë të përsëritur në të njëjtën mënyrë.

Në një vakuum shpërthen

ImageShëtitja historike e Alexey Leonovit në hapësirë në vitin 1965 dha një pasqyrë të drejtpërdrejtë mbi efektet e vakuumit të hapësirës në trupin e njeriut, megjithëse kishte veshur një kostum hapësinor. Ekspozimi ndaj vakuumit bën që një person të fryhet ndërsa ajri në mushkëri zgjerohet dhe uji në indet e buta avullon për shkak të mungesës së presionit atmosferik.

Brenda pak sekondash, individi humbet vetëdijen dhe brenda pak minutash ndodh vdekja. Megjithatë, në kundërshtim me besimin popullor, trupi nuk shpërthen. Lëkura shërben si një kostum efektiv presioni, me çdo centimetër katror që përjeton një presion prej 1 atmosfere në sipërfaqen e Tokës. Dallimi në presion në krahasim me vakuumin e hapësirës është relativisht i vogël, i ngjashëm me zhytjen në një thellësi prej rreth 10 metrash.

Është interesante se zhytësit përballen me rreziqe më të mëdha të lidhura me presionin sesa astronautët. Në oqean, presioni rritet me 1 atmosferë për çdo 10 metra thellësi. Zhytësit duhet të ngjiten ngadalë për të parandaluar dëmtimin e mushkërive, pasi diferenca e presionit midis mushkërive të tyre dhe ujit përreth mund të çojë në lëndim nëse nuk menaxhohet me kujdes.

Hëna ka një anë të errët

ImageHëna ka një anë të afërt dhe një të largët, por një sasi e barabartë e dritës së diellit shkëlqen mbi to. Nuk ka asnjë anë të errët. Nga ana tjetër, vetëm ana e afërt mund të shihet nga Toka, pasi Hënës i duhet saktësisht e njëjta kohë për të rrotulluar boshtin e saj siç duhet për të rrotulluar Tokën një herë – ajo është “e bllokuar në bazë të baticës” për ne. Rrjedhimisht, e njëjta anë do të jetë gjithmonë përballë Tokës.

Nga ana tjetër, ana e largët e Hënës do të jetë gjithmonë përballë pjesës së jashtme të orbitës së saj. Kur ka një hënë të plotë, dielli është përpara. Një hënë e re është kur dielli është prapa – në këtë rast ana që shohim është “e errët”. Por do të bëhet sërish dritë gjatë muajit të ardhshëm. Në vend të kësaj, shkencëtarët e quajnë anën e largët “ana e largët”.

Të rriturit kanë nevojë për 8 orë gjumë në natë

ImageDisa të rritur kanë nevojë për 8 orë gjumë, të tjerë vetëm 4, dhe të tjerë kanë nevojë për të paktën 10 orë në shtrat për t’u ndier plotësisht të ri-energjizuar. Nevoja për gjumë është individuale dhe nuk ka asnjë provë shkencore që 8 orë janë ideale për të rriturit – megjithëse është një mesatare efektive për shumicën e njerëzve.

Madje disa mjekë besojnë se duhet të flemë me intervale. Deri në fund të viteve 1700, shumë njerëz qëndronin zgjuar për disa orë çdo natë, duke përpunuar ëndrrat dhe përvojat. Madje, tek disa njerëz, gjumi i pandërprerë mund të shkaktojë ankth, depresion, probleme ironike të gjumit dhe abuzim me drogën.

Një monedhë e rënë nga Empire State Building mund të vrasë

ImageMiti rreth monedhave të hedhura nga maja e Empire State Building që përbën një kërcënim vdekjeprurës për këmbësorët poshtë është hedhur poshtë nga fizika.

Ndërsa besimi fillestar ishte se një monedhë që binte mund të arrinte shpejtësi të barasvlershme me një plumb, duke arritur rreth 100 km/h, testet empirike kanë treguar se rezistenca e ajrit barazon shpejt forcën e gravitetit që vepron mbi monedhë. Si rezultat, një monedhë zakonisht arrin një shpejtësi maksimale prej rreth 40 km/h para se të godasë tokën, duke e bërë të pamundur që të shkaktojë lëndime fatale.

Testet eksperimentale të kryera nga fizikanët dhe seritë televizive MythBusters të Discovery Channel konfirmuan se monedhat që bien në përgjithësi janë të padëmshme, me ndikime që shkaktojnë vetëm shqetësime të vogla. Megjithatë, objektet me majë si gozhdët ose stilolapsat, për shkak të formës së tyre aerodinamike, mund të arrijnë shpejtësi shumë më të larta dhe të paraqesin një rrezik më të madh lëndimi, duke shkaktuar potencialisht dëme serioze gjatë goditjes./Science Illustrated 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here