Të gjithë e njohin Marco Polo-n si një nga evropianët e parë dhe më të famshëm që udhëtoi në Azi gjatë Mesjetës. Megjithatë, më pak njerëz e dinë se pasi ai jetoi në Kinë për 17 vjet rreth vitit 1271 pas Krishtit, ai u kthye me raporte për familjet që rrisnin dragonj, i futnin ata në karroca për parada, i stërvitnin dhe kishin bashkim shpirtëror me ta.Në vitin 1271 pas Krishtit, Marco Polo filloi udhëtimin e tij të famshëm në Azi, Persi, Kinë dhe Indonezi, një vend i mbuluar me mister dhe magjepsje për botën perëndimore në atë kohë.

 

Marco Polo regjistroi udhëtimin e tij nga viti 1271 në 1291 pas Krishtit në një vepër të titulluar Udhëtimet e Marco Polo i cili u botua në vitin 1300 pas Krishtit. Ndërsa pjesa më e madhe e librit të tij detajonte zakonet dhe kulturat e ndryshme të Lindjes, duke përfshirë grupet e ndryshme etnike që ai hasi, si dhe varietetet e kafshëve dhe bimëve që lidhen me to, ekziston një pretendim i veçantë që ka ngjallur kuriozitet dhe ka ngritur vetullat mbi shekuj.Në kapitullin 49, Polo përshkruan një dragua të gjetur në një krahinë të quajtur Karajan, i cili transmetohet në një mënyrë të vërtetë pa ndonjë mitologjizim të zbukuruar. Më tej ai shpjegon edhe sjelljen e krijesës dhe mënyrën se si i vranë njerëzit e zonës. Marco Polo shkroi:

uke lënë qytetin e Yachi dhe duke udhëtuar dhjetë ditë në drejtim të perëndimit, arrini në krahinën e Karazanit, që është edhe emri i qytetit kryesor… Këtu shihen gjarpërinj të mëdhenj, dhjetë hapa të gjatë (rreth 30 këmbë). dhe dhjetë hapje (rreth 8 këmbë) të rrethuara të trupit. Në pjesën e përparme, afër kokës, ata kanë dy këmbë të shkurtra, me tre kthetra si ato të një tigri, me sy më të mëdhenj se një bukë paraprake (pane da quattro denari) dhe shumë të shndritshëm.

Nofullat janë mjaft të gjera për të gëlltitur një njeri, dhëmbët janë të mëdhenj dhe të mprehtë dhe e gjithë pamja e tyre është aq e frikshme, sa që as njeriu, as çdo lloj kafshe nuk mund t’u afrohen pa frikë. Të tjerat takohen me përmasa më të vogla, të gjata tetë, gjashtë ose 5 hapa; dhe për marrjen e tyre përdoret metoda e mëposhtme. Gjatë ditës, për shkak të nxehtësisë së madhe, ata rrinë në shpella, prej nga, natën, dalin për të kërkuar ushqimin e tyre dhe çfarëdo bishe që takojnë dhe mund të kapin, qoftë tigër, ujk apo ndonjë tjetër, ata gllabërojnë;Pas kësaj ata tërhiqen drejt ndonjë liqeni, burimi uji ose lumi për të pirë. Me lëvizjen e tyre në këtë mënyrë përgjatë bregut dhe peshën e tyre të madhe, ata bëjnë një përshtypje të thellë, sikur një rreze e rëndë të ishte tërhequr përgjatë rërës.

 

Ata që kanë për detyrë t’i gjuajnë, vëzhgojnë rrugën nëpër të cilën janë mësuar të shkojnë më shpesh dhe fiksojnë në tokë disa copa druri, të armatosura me thumba të mprehta hekuri, të cilat i mbulojnë me rërë në mënyrë që të mos jenë të dukshme. Prandaj, kur kafshët shkojnë drejt vendeve që zakonisht ndjekin, ato plagosen nga këto instrumente dhe vriten me shpejtësi. Sorrat, sapo i kuptojnë se kanë vdekur, ngrihen të bërtasin; dhe kjo shërben si një sinjal për gjuetarët, të cilët avancojnë vendin dhe vazhdojnë të ndajnë lëkurën nga mishi, duke u kujdesur menjëherë për të siguruar tëmthin, i cili vlerësohet më shumë në mjekësi.

Në rastet e kafshimit të një qeni të çmendur, administrohet një qindarkë e tij, e tretur në verë. Është gjithashtu i dobishëm në përshpejtimin e lindjes, kur dhimbjet e lindjes tek gratë kanë ardhur. Një sasi e vogël e tij duke u aplikuar në karbunkula, pustula ose shpërthime të tjera në trup, ato aktualisht shpërndahen; dhe është efikas në shumë ankesa të tjera.

Edhe mishi i kafshës shitet me çmime të shtrenjta, pasi mendohet se ka një shije më të lartë se llojet e tjera të mishit dhe nga të gjithë vlerësohet si një delikatesë.Marco Polo jetoi në Kinë për 17 vjet dhe raportoi se perandori rriti dragonj për të tërhequr qerret e tij në parada. Që në vitin 1611 para Krishtit, perandori kishte emëruar postin e një “Ushqyesi Mbretëror të Dragoit”. Madje, librat flasin për familjet kineze që rritin dragonj për të përdorur gjakun e tyre për ilaçe dhe për të çmuar shumë vezët e tyre.Në fund, pyetja mbetet: A u ndesh vërtet Marco Polo me këto krijesa mitike gjatë kohës së tij në Kinë, apo ishte thjesht një produkt i imagjinatës së tij të gjallë?Është interesante se 12 shenjat e zodiakut kinez janë kafshë, njëmbëdhjetë prej të cilave janë krijesa ekzistuese të përditshme: miu, kali, qeni, kau, lepuri, tigri, gjarpri, dashi, majmuni, gjeli dhe derri. Sidoqoftë, shenja e dymbëdhjetë është një dragua. Pse kinezët do të përfshinin dragoin “mitologjik” me këto kafshë të njohura?

Prandaj, kur kafshët shkojnë drejt vendeve që zakonisht ndjekin, ato plagosen nga këto instrumente dhe vriten me shpejtësi. Sorrat, sapo i kuptojnë se kanë vdekur, ngrihen të bërtasin; dhe kjo shërben si një sinjal për gjuetarët, të cilët avancojnë vendin dhe vazhdojnë të ndajnë lëkurën nga mishi, duke u kujdesur menjëherë për të siguruar tëmthin, i cili vlerësohet më shumë në mjekësi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here