Kjo gropë është krijuar në kohën e Bashkimit Sovjetik dhe rekordi i saj i thellësisë nuk është thyer ende.

Është emërtuar si “shigjeta që tregon ferrin”. Kjo foto është kapur aksidentalisht nga një astronaut japonez në hapësirë. Është e pamohueshme që ne tani dimë shumë më pak për atë që është nën sipërfaqen e tokës sesa për universin.

Për shkak të mungesës së fondeve, ky projekt u pezullua. Pranë një qyteti në Meksikë, inxhinerët amerikanë vendosën të shpojnë deri në 0.21 km në thellësi të detit.

Tronditëse për kohën! Bashkimi Sovjetik kishte shumë fuqi shkencore e teknologjike dhe u planifikua që në një zonë të Rusisë të shpohej toka sa më shumë të ishte e mundur.

Në vitin 1983-ën, Rusia vendosi një rekord të ri me një thellësi të pabesueshme prej 12 km. Në pesë vitet e ardhshme, ky pus do të ishte më i thellë në tokë.

Ky projekt u krye nga një kompani amerikane në Shtetet e Bashkuara në vitin 1974. Thellësia e tij është më shumë se 9.57 km.

Kjo është një shpellë natyrore. Janë përshkuar vetëm 3.05 km të saj dhe temperaturat e shënuara brenda saj janë tejet të larta.

Sovjetikët kanë eksploruar edhe këtu. Deri në vitin 1990, thellësia e shpimit kishte arritur në 13.41 km.

/tvklan.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here