Kamerat e fshehta gjenden në dhomat e hoteleve, në shtëpitë e pushimeve me qira, në anijet e lundrimit, madje edhe në tualetet e avionëve, duke lënë shumë udhëtarë të pyesin veten:

“A po më shikon dikush tani?”

Kamerat vijnë të vendosura të sendet e zakonshme shtëpiake, nga orët e alarmit te freskuesit e ajrit, shishet e ujit dhe në mbajtëset e furçës së dhëmbëve, që përputhen pa probleme me dekorin e shtëpisë. Ato mund të blihen në dyqane ose në internet dhe përmes shitësve me pakicë si Amazon dhe Walmart .

“Tani pronarët nuk duhet domosdoshmërisht të marrin kamerën për të marrë pamjet, por ata mund të kenë një transmetim të drejtpërdrejtë në telefonin e tyre celular,” tha Peter Jia, drejtor menaxhues i firmës së shërbimeve teknologjike me bazë në Singapor OMG Solutions.

Edhe më keq, pronarët e këtyre kamerave mund t’i shesin pamjet në faqet e internetit me përmbajtje të papërshtatshme , ku videot mund të shihen mijëra herë, sipas CNBC .

Për këtë arsye, YouTube dhe TikTok janë plot me video të njerëzve që rekomandojnë mënyra të thjeshta për të gjetur kamerat e fshehura.

Por a funksionojnë këto sugjerime?

Për të zbuluar, Jia dhe ekipi i tij fshehën 27 kamera në një shtëpi dhe më pas i dhanë CNBC pajisje të rekomanduara për gjetjen e tyre.

Në total, CNBC kreu pesë raunde testimi për të parë se cila metodë ishte më efektive.

Testi 1: Vëzhgimi me “sy të lirë”

Së pari, ata testuan dhomat duke përdorur metodën më të lehtë nga të gjitha: testin e “syrit të lirë”.

Një nga anëtarët e ekipit, Victor Loch, shkoi nga dhoma në dhomë, duke vënë në dukje se asgjë nuk dukej e pavend apo e dyshimtë. Megjithatë, pas 20 minutash kërkimi, ai gjeti një kamerë të ngulitur brenda një ore që funksiononte – por ai e dinte se ishte sepse koha ishte e gabuar.

“Kam gjetur një,” tha ai. “Por ajo është shumë e kamufluar.”

Kostoja: $0 | Kamerat e gjetura: 1

Testi 2: Përdorimi i një telefoni celular

Për të gjetur më shumë kamera, Victor shkarkoi aplikacionin popullor ‘ Fing ‘, i cili skanon rrjetet Wi-Fi për kamera. Ai përdori gjithashtu lentet e telefonit të tij për ta bërë më të lehtë shikimin e lenteve të kamerës, gjë që rekomandohet në internet.

Aplikacioni tregoi 22 pajisje të lidhura me Wi-Fi në shtëpi – por jo kamera.

Jia shpjegoi se kur anëtarët e ekipit të tij instaluan kamerat në shtëpi, ata krijuan gjithashtu një rrjet të dytë pa tel. Më pas ata lidhën kamerat e fshehta me këtë rrjet, duke anashkaluar rrjetin kryesor të shtëpisë.

“Edhe sikur të mos e bënim këtë, aplikacioni do të tregonte se ka kamera në shtëpi, por jo aty ku janë”, tha ai.

Victor kishte fat më të mirë duke përdorur elektrik dore të telefonit të tij. Me të, ai gjeti tre kamera të tjera – në një përsëritës Wi-Fi, një buton këmishë dhe syrin e një arushi pelushi – e fundit, si ora që tërhoqi vëmendjen e tij sepse diçka nuk shkonte.

Jia tha se shumica e kamerave të fshehta janë prodhuar në Kinë. Ironia e rastit? Në atë vend të veçantë, ata janë të ndaluar me shkop.

Kostoja: 25 dollarë | Kamerat e gjetura: 3

Testi 3: Duke përdorur një detektor radiofrekuence

Pasi u gjetën vetëm katër nga 27 kamerat, ekipi iu drejtua pajisjeve të veshura të dizajnuara për të gjetur kamera të fshehura – të tilla si një detektor radiofrekuence që ‘bip’ kur është pranë një kamere spiune.

“Detektorët funksionojnë kur kamerat janë të ndezura dhe të lidhura me Wi-Fi, që do të thotë se ata nuk do të gjejnë kamera që përdorin karta SD për të ruajtur të dhënat,” tha Jia.

“Ata janë gjithashtu të prirur ndaj alarmeve të rreme ,” shtoi ai, ndërsa Victor kontrolloi dhomat për herë të tretë.

“Pajisja kishte gjithashtu një detektor të integruar të lenteve, por bip-et rezultuan aq të bezdisshme sa Victor nuk zbuloi asnjë kamerë të vetme me këtë pajisje. Ai bie edhe kur ishte në pjesë të shtëpisë që nuk kishte fare kamera , “tha Jia.

Kostoja: 100-200 dollarë | Kamerat e gjetura: 0

Testi 4: Përdorimi i një detektori lente

Mjeti tjetër ishte një gjetës bazë lente, i cili është i lirë, i lëvizshëm dhe i lehtë për t’u përdorur. Pajisja lëshon dritë infra të kuqe, e cila reflektohet nga një lente kamerash si një pikë e kuqe .

Problemi është se kushdo që e përdor duhet të jetë afër kamerës që të funksionojë.

Pavarësisht popullaritetit të kësaj pajisjeje në internet, Victor gjeti vetëm dy kamera me këtë pajisje – njëra në një shpërndarës vaji esencial dhe tjetra në një pajisje rrjetë Wi-Fi.

Kostoja: 50 dollarë Kamerat e gjetura: 2

Testi 5: Përdorimi i një detektori të avancuar të lenteve

Për testin përfundimtar, Victor përdori një detektor më të sofistikuar të lenteve.

“Duket si dylbi dhe thekson dritën e reflektuar nga lentet e kamerës. Megjithatë, kjo pajisje funksionon nga distanca, duke i lejuar Victor të shikojë kamerat nga e gjithë dhoma. Ai gjithashtu funksionon në dhoma me ndriçim të fortë ose të errët, “tha Jia.

“Uau,” tha Victor, ndërsa gjeti kamerat – në një kuti pelhure dhe një çantë lëkure, ndërsa një tjetër ishte mes dosjeve nën një tavolinë. Por ai vuri në dukje se duhej të shikonte direkt në lente për ta parë atë. “Perspektiva ka rëndësi . ”

Në total, ai gjeti 11 kamera me këtë pajisje.

Kostoja: 400 dollarë | Kamerat e gjetura: 11

Rezultati përfundimtar

Në total, Viktori gjeti 17 nga 27 kamera, që nuk është një rezultat i keq, por as i shkëlqyeshëm, veçanërisht duke marrë parasysh kohën që kaloi për t’i gjurmuar.

“Kur jeni duke udhëtuar, jeni vërtet i rraskapitur ,” tha ai. “Gjëja e fundit që dëshironi të bëni është të kaloni një orë duke ekzaminuar çdo cep dhe çarje vetëm për të gjetur një aparat fotografik.”

Sipas firmës së të dhënave Sprout Social, postimet në mediat sociale rreth kamerave të fshehta janë rritur gati 400% në dy vitet e fundit.

“Pajisjet e zbulimit po bëhen gjithnjë e më të mira, por po ashtu edhe kamerat që dikush fsheh për të na spiunuar,” tha Victor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here