Vitamina D është e nevojshme për foshnjat dhe fëmijët për shkak të funksioneve të shumta që ka në trup.

Vitamina D luan një rol kyç në rritjen dhe mirëqenien e foshnjave dhe të rriturve, duke ndikuar në aspekte të ndryshme të shëndetit të tyre. Kjo vitaminë tek foshnjat ndikon në zhvillimin e shumë funksioneve, por edhe në ruajtjen e përgjithshme të shëndetit dhe ndërtimin e imunitetit.

Ekspertët këshillojnë që foshnjave t’u jepet vitamina D në formën e pikave derisa të ndalojnë ushqyerjen me gji ose të konsumojnë formulë të fortifikuar me vitaminë D.

Kur fëmijët rriten dhe fillojnë të hanë ushqim të ngurtë, ju mund t’u jepni atyre ushqime të tilla si salmoni, të verdhat e vezëve dhe drithërat e fortifikuara. Kjo i ndihmon ata të marrin sasinë e rekomanduar ditore të vitaminës D.

Kur pyetet për përfitimet e vitaminës D për fëmijët në vitin e parë të jetës, theksohet mbështetja për sistemin imunitar, shëndetin dhe zhvillimin e kockave, zhvillimin e muskujve dhe zhvillimin neurologjik.

Sistemi imunitar i fortë

Një sistem imunitar i shëndetshëm është thelbësor për të mbrojtur të porsalindurit kundër infeksioneve dhe sëmundjeve. Kjo vitaminë lejon trupin të zhvillojë një mbrojtje të fortë kundër infeksioneve.

Ajo duhet t’u jepet fëmijëve pikërisht sepse janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve dhe fëmijët me nivele të ulëta të vitaminës D duhet të marrin suplemente ushqimore ose të ekspozohen mjaftueshëm në diell gjatë vitit të parë të jetës.

Rritja dhe zhvillimi i kockave

Vitet e hershme të jetës karakterizohen nga rritja e shpejtë dhe zhvillimi i kockave. Vitamina D është thelbësore për përthithjen e kalciumit dhe fosforit, blloqet ndërtuese të kockave të forta dhe të shëndetshme. Mungesa e vitaminës D mund të çojë në kushte të tilla si rakit, një çrregullim i karakterizuar nga kocka të dobësuara dhe të paformuara.

Sigurimi i një furnizimi adekuat të vitaminës D është thelbësor për promovimin e shëndetit dhe parandalimin e problemeve të lidhura me kockat.

Funksionimi dhe zhvillimi normal i muskujve

Vitamina D nuk është e rëndësishme vetëm për shëndetin e kockave, por edhe për funksionimin dhe zhvillimin e duhur të muskujve. Teksa foshnjat përparojnë nga zvarritja në ecje, muskujt e tyre rriten dhe bëhen dukshëm më të fortë.

Nivelet adekuate të vitaminës D kontribuojnë në zhvillimin e muskujve, duke siguruar që momentet historike të arrihen në kohë.

Vitamina D dhe zhvillimi neurologjik

Siç raporton The Times of India, një studim tregon për një lidhje të mundshme midis vitaminës D dhe zhvillimit të sistemit nervor. Nëse foshnjat marrin mjaftueshëm vitaminë D, kjo mund të ndihmojë në zhvillimin kognitiv dhe të zvogëlojë shanset e zhvillimit të problemeve neurozhvillimore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here