British CarMoney zbuloi se cilat gjëra nuk duhet t’i mbani gjatë në makinë në ditët e ftohta. Një prej tyre është mjekimi. Lënia e barnave me recetë në makinën tuaj gjatë natës gjatë dimrit nuk është mirë. Tabletat dhe kapsulat e forta duhet të preken më pak, por kimikatet aktive në lëngje dhe injeksione mund të ndryshohen nga temperatura e ulët dhe mund të shpërbëhen shpejt. Prandaj, shoferët duhet ta ruajnë gjithmonë ilaçin e tyre në temperaturën e dhomës për të ruajtur efektivitetin e tij.

 

Pija e gazuar do të zgjerohet ndërsa ngrin dhe do të bëjë presion CO2 të tretur brenda, duke bërë që paketimi të shpërthejë. Nëse shoferët i lënë syzet me dioptri apo edhe syzet e diellit në veturë gjatë muajve të dimrit, ata mund të konstatojnë se kornizat bëhen më të ndjeshme ndaj thyerjes.

Temperaturat jashtëzakonisht të ftohta mund të dëmtojnë lentet duke i shkaktuar zgjerimin dhe tkurrjen e tyre, duke rezultuar në shtrembërim. Shoferët mund t’i mbajnë syzet në kuti ose t’i sjellin në shtëpi/apartament pas udhëtimit. Instrumentet muzikore duhet të futen gjithmonë brenda në mënyrë që të mos dëmtohen nga i ftohti. Violinat, kitarat dhe violonçelet dhe instrumentet e tjera prej druri janë të ndjeshme ndaj tkurrjes dhe zgjerimit në temperatura të ulëta, të cilat do të dëmtojnë ose thyejnë nyjet e ngjitësit. Bateritë do të mbarojnë energjinë për shkak të temperaturës së ulët që ndikon në reaksionet elektrokimike brenda baterisë, madje bateritë alkaline mund të shpërthejnë dhe të rrjedhin.

Laptopët dhe pajisjet e tjera elektronike do të shkojnë po aq keq sa bateritë e tyre litium-jon komprometohen nga moti i ftohtë.

Aerosolet mund të bëhen të rrezikshme nëse ekspozohen ndaj të ftohtit ekstrem. Temperatura e ulët mund të shkaktojë destabilizimin e kanaçeve nën presion, gjë që mund të çojë në çarje apo edhe shpërthim të kanaçes. E njëjta gjë vlen edhe për llakun e flokëve ose bojën me llak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here