Edhe pse në shumicën e rasteve është i padëmshëm dhe nuk është shkak për shqetësim, lemza e vazhdueshme mund të jetë shenjë e disa gjendjeve shqetësuese mjekësore.

Lemza shkakton spazmën e diafragmës dhe kur është e vazhdueshme, mund të tregojë një problem me sinjalet e sistemit nervor në atë zonë, përcjell Fol Drejt.

Lemza e vazhdueshme përkufizohet se zgjat më shumë se dy ditë. Kur zgjat më shumë se një muaj, quhet lemzë e pakontrollueshme.

Gjendjet që prekin trurin dhe sistemin nervor

Goditja në tru, tumoret e trurit ose dëmtimi traumatik i trurit mund të shoqërohen me lemzë të vazhdueshme.

Mund të jetë gjithashtu shenjë e sëmundjeve që prekin sistemin nervor, si meningjiti, krizat apo skleroza e shumëfishtë.

Probleme me sistemin tretës

Lemza e vazhdueshme mund të ndodhë edhe nëse diçka nuk është në rregull me sistemin tretës.

Këto kushte përfshijnë sëmundjen e refluksit gastroezofageal, hernien hiatale ose ulcerat peptike.

Problemet e ezofagut mund të jenë gjithashtu shkaku i problemit, dhe lemza e vazhdueshme në disa çon në një diagnozë të ezofagitit ose kancerit të ezofagut.

Kushtet kardiovaskulare dhe pulmonare

Lemza e vazhdueshme mund të shoqërohet edhe me probleme të zemrës. Këto kushte përfshijnë perikarditin, sulmin në zemër dhe aneurizmat e aortës.

Pneumonia, kanceri i mushkërive ose emboli pulmonare janë disa nga problemet shëndetësore të mushkërive që lidhen me lemzën e pakontrollueshme.

Probleme me mëlçinë ose veshkat

Studimet kanë zbuluar se lemza e vazhdueshme, edhe pse në raste të rralla, mund të jetë një simptomë e kancerit të mëlçisë dhe veshkave.

Barna

Ndonjëherë disa medikamente, të tilla si kortikosteroidet, opioidet, benzodiazepinat, barbituratet, antibiotikët dhe anestezia, shkaktojnë lemzë të vazhdueshme.

Kur lemza nuk është shkak për shqetësim?

Pavarësisht listës së gjatë të problemeve shëndetësore që janë përgjegjëse për lemzën e vazhdueshme, ka edhe shumë arsye të pafajshme dhe të padëmshme. Ato përfshijnë stresin, eksitimin ose ngrënien e ushqimit ose pijeve shumë shpejt.

Konsumimi i tepërt i alkoolit, pijeve të gazuara ose ushqimeve pikante mund të jetë fajtori. Pirja e duhanit gjithashtu mund të rezultojë në lemzë, si dhe një ndryshim i papritur i temperaturës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here