Njerëzit me një nga grupet e gjakut A kanë më shumë gjasa të kenë një goditje para moshës 60 vjeç sesa njerëzit me grupe të tjera gjaku, tregojnë studimet.

Grupet e gjakut përshkruajnë shumëllojshmërinë e pasur të kimikateve të shfaqura në sipërfaqen e qelizave tona të kuqe të gjakut. Ndër më të famshmit janë A dhe B, të cilat mund të jenë të pranishme së bashku si AB, por edhe individualisht si A ose B, ose të mos jenë fare të pranishme si O, përcjell Fol Drejt.

Edhe brenda këtyre grupeve kryesore të gjakut, ka ndryshime delikate që vijnë nga mutacionet në gjenet përgjegjëse.

Në një studim të botuar vitin e kaluar, studiuesit e gjenomikës gjetën një lidhje të qartë midis gjenit të nëngrupit A1 dhe fillimit të hershëm të goditjes, raporton Science alert.

Studiuesit grumbulluan të dhëna nga 48 studime gjenetike, të cilat përfshinin afërsisht 17,000 njerëz me goditje në tru dhe gati 600,000 njerëz nga një grup kontrolli pa goditje në tru. Të gjithë pjesëmarrësit ishin midis 18 dhe 59 vjeç.

Analiza në të gjithë gjenomin zbuloi dy lokacione të lidhura fort me rrezikun e hershëm të goditjes në tru. Një përputhet me vendin ku ndodhen gjenet e grupit të gjakut.

Një analizë tjetër e llojeve të gjeneve specifike për grupin e gjakut më pas zbuloi se njerëzit gjenet e të cilëve kodonin për variacionin e tipit A kishin një shans 16 për qind më të lartë për të pasur një goditje para moshës 60 vjeç, krahasuar me popullsinë e llojeve të tjera të gjakut.

Për ata me gjenin O1, rreziku ishte 12 për qind më i ulët.

Studiuesit, megjithatë, vunë në dukje se rreziku shtesë i goditjes në tru tek njerëzit me grupin e gjakut A është i vogël, kështu që nuk ka nevojë për kujdes shtesë ose ekzaminim në këtë grup.

“Ne ende nuk e dimë pse grupi i gjakut A do të përbënte një rrezik më të lartë,” tha autori i vjetër dhe neurologu vaskular Dr. Steven Kittner nga Universiteti i Maryland.

Ai mendon se ndoshta ka të bëjë me faktorët e koagulimit si trombocitet dhe qelizat që rreshtojnë enët e gjakut, si dhe proteinat e tjera qarkulluese, të cilat të gjitha luajnë një rol në zhvillimin e mpiksjes së gjakut.

Edhe pse rezultatet e studimit mund të duken alarmante, ai grup gjaku mund të ndryshojë rrezikun e goditjes së hershme në tru.

Çdo vit në SHBA, pak më pak se 800,000 njerëz kanë një goditje në tru. Shumica e këtyre ngjarjeve – rreth tre nga katër – ndodhin te njerëzit mbi moshën 65 vjeç, me rreziqe që dyfishohen çdo dhjetë vjet pas moshës 55.

Gjithashtu, personat e përfshirë në studim jetonin në Amerikën e Veriut, Evropë, Japoni, Pakistan dhe Australi dhe njerëzit me origjinë joevropiane përbënin vetëm 35 për qind të pjesëmarrësve. Studimet e ardhshme me një kampion më të larmishëm mund të ndihmojnë në sqarimin e rëndësisë së rezultateve.

“Është e qartë se ne kemi nevojë për më shumë studime për të sqaruar mekanizmat e rritjes së rrezikut të goditjes në tru,” shtoi Dr. Kittner.

Dëshmi shtesë

Një tjetër gjetje kryesore e studimit erdhi nga krahasimi i njerëzve që kishin një goditje para moshës 60 vjeç me ata që kishin një goditje pas moshës 60 vjeç.

Studiuesit përdorën një grup të dhënash prej rreth 9,300 njerëzve mbi moshën 60 vjeç që kishin pasur një goditje në tru dhe rreth 25,000 njerëz kontrollues mbi moshën 60 vjeç që nuk kishin pasur një goditje në tru.

Ata zbuluan se rreziku i rritur i goditjes në gjakun e tipit A u bë i parëndësishëm në grupin e goditjes me fillim të vonë, duke treguar se goditjet që ndodhin herët në jetë mund të kenë një mekanizëm të ndryshëm në krahasim me ato që ndodhin më vonë.

Goditjet tek të rinjtë kanë më pak gjasa të shkaktohen nga një grumbullim i depozitave yndyrore në arterie (një proces i quajtur ateroskleroza) dhe më shumë gjasa të shkaktohen nga faktorë që lidhen me formimin e mpiksjes, thanë autorët.

Studimi zbuloi gjithashtu se njerëzit me grupin e gjakut B kishin rreth 11 për qind më shumë gjasa për të pasur një goditje në krahasim me ata që nuk kishin pasur një goditje, pavarësisht nga mosha e tyre.

Studimet e mëparshme kanë treguar se pjesa e gjenomit që kodon grupin e gjakut, e quajtur “lokus ABO”, është e lidhur me kalcifikimin e arterieve koronare, i cili kufizon rrjedhjen e gjakut dhe sulmin në zemër.

Sekuenca gjenetike për grupet e gjakut A dhe B shoqërohet gjithashtu me një rrezik pak më të lartë të mpiksjes së gjakut në vena, të quajtur trombozë venoze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here