Njerëzit e natës janë më ekstrovertë dhe priren të jenë poetë, artistë dhe shpikës. Njerëzit e mëngjesit janë më shpesh nëpunës dhe kontabilistë, shkruan Jim Horne, një profesor i psikofiziologjisë nga MB.

Aftësia e njerëzve për të kontrolluar ritmin e tyre cirkadian, një bioritëm që përfshin një periudhë prej 24 orësh, është një shenjë e inteligjencës. Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin pas studimeve të shumta të kryera mbi këtë temë.

Thuhet se paraardhësit tanë ishin më të prirur për të dëgjuar bioritmin dhe në përputhje me rrethanat shkonin të flinin dhe u zgjoheshin, gjë që shumë e konsiderojnë ende një zakon të mirë.

Megjithatë, në ditët e sotme njerëzit përcaktojnë vetë se kur është koha për të fjetur dhe zgjuar, pavarësisht nga ritmi cirkadian, disa më pak e disa më shumë.

Për shumicën e kafshëve, koha e gjumit dhe e zgjimit përcaktohet nga rrethanat natyrore dhe sinkronizohet nga ritmi cirkadian që kontrollon ciklin e gjumit si çdo gjë tjetër.

Megjithatë, njerëzit kanë një aftësi unike për të anashkaluar në mënyrë konjitive orën e tyre të brendshme biologjike dhe efektet e saj ritmike, gjë që përfaqëson një zakon shumë të dobishëm të gjumit.

Edhe pse ka disa dallime individuale në ritmin cirkadian, ku disa individë janë më shumë tipa nate se të tjerët, njerëzit në thelb janë tipa të ditës sepse mbështeten shumë në navigimin përmes të parit – sipas studimit me titull “Pse bufat e natës janë më inteligjentë”.

Autorët e studimit Satoshi Kanazawa dhe Kajai Perina thonë se njerëzit që janë ‘zogj të natës’ mund të jenë më inteligjentë pikërisht për shkak të kësaj aftësie për të kontrolluar bioritmin e tyre.

Paraardhësit tanë shkonin herët në shtrat dhe ngriheshin herët, dhe nëse devijojmë nga kjo normë do të thotë se jemi më në përputhje me jetën moderne dhe kjo në vetvete është një shenjë inteligjence – pohojnë autorët e studimit.

Megjithatë, duhet theksuar se në ditët e sotme njerëzit qëndrojnë më gjatë zgjuar për shkak të ndriçimit artificial. Në kohët e lashta, paraardhësit tanë shkonin në shtrat menjëherë pas perëndimit të diellit, sepse ata nuk mund të bënin asgjë në errësirë. Ata gjithashtu ngriheshin herët me rrezet e para të diellit.

“Zogjtë e natës” janë më të suksesshëm në testet e inteligjencës

Studiuesit në Universitetin e Madridit trajtuan gjithashtu këtë temë dhe zbuluan se ‘zogjtë e natës’ shënojnë më mirë në testet e inteligjencës sesa ata që shkojnë në shtrat herët dhe zgjohen herët.

“Janë më ekstrovertë dhe priren të jenë poetë, artistë dhe shpikës, ndërsa tipat e mëngjesit shpesh janë nëpunës dhe kontabilistë,” tha Jim Horne, një profesor i psikofiziologjisë në Universitetin Loughborough të Britanisë.

Nëse kemi një dëshirë të qartë dhe dëgjojmë trupin tonë, si p.sh. refuzimi për t’u ngritur në mëngjes, kjo do të thotë se jemi të pavarur dhe njerëzit që ndjekin pasionet e tyre dhe tregojnë shenja të qarta janë më kreativë dhe vijnë me zgjidhjet e veta – shtoi Satoshi Kanazawa dhe Kaja Perina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here