Sipas Byrosë Federale të Burgjeve, gjatë 29 viteve që Alcatraz ishte një burg i sigurisë së lartë, ka pasur 14 tentativa të ndryshme arratisjeje, duke përfshirë 36 të burgosur të ndryshëm. Të gjithë këta burra ose u kapën ose vdiqën gjatë përpjekjes, me përjashtim të tre – por nëse ata shpëtuan me sukses mbetet një mister.

Më 12 qershor 1962, rojet e burgut gjetën shtretërit e Frank Morris dhe vëllezërve John dhe Clarence Anglin të mbushur me bedelë. Sipas FBI-së, të burgosurit përdorën një shpues shtëpiak të krijuar nga pjesët e fshesës me korrent për të hyrë në një korridor të pambrojtur shërbimi dhe më pas në çatinë e burgut, deri në breg, dhe më pas në një trap të ngjitur së bashku nga më shumë se 50 mushama burgu. Pjesë të gomones u gjetën në breg, si dhe një paketë e mbyllur gome me letra të lidhura me burrat, por gjurmët e të treve nuk u zbuluan kurrë.

Askush nuk e di fatin e këtyre tre burrave, por FBI thotë se nuk ka gjasa që ata të mbijetojnë.

Në 1972, Zona Kombëtare e Rekreacionit Golden Gate u krijua nga Kongresi, duke e vendosur ishullin Alcatraz nën kontrollin e Shërbimit të Parkut Kombëtar. Tani, më shumë se 1 milion njerëz vizitojnë ishullin Alcatraz çdo vit, duke e bërë atë një nga atraksionet kryesore turistike në të gjithë vendin. Një vend historik magjepsës, monument i rëndësishëm për të drejtat vendase të Amerikës dhe një vend i mrekullive natyrore që ofron pamje spektakolare të urës Golden Gate dhe Zonës së Gjirit të San Franciskos, ishulli është bërë një ikonë e vërtetë e San Franciskos dhe duhet vizituar atraksion.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here