{Fatkeqësisht përgjigjja është jo. Nuk ka pasur momente paqeje në të gjithë botën, por në vendin tonë po përjetojmë një periudhë paqeje të pandërprerë që ka zgjatur që nga viti 1945, apo që nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore}

A është paqja botërore vetëm një utopi e thirrur nga Papa Françesku? Në fakt, për fat të keq duket se nuk ka pasur kurrë një moment paqeje në të gjithë planetin. Ka pasur periudha në të cilat janë zhvilluar vetëm luftëra lokale dhe të tjera në të cilat konfliktet kanë qenë të fjetura dhe më pas janë rindezur me dhunë të përtërirë.

Edhe gjatë epokës së njohur si “Pax Romana” – e cila filloi kur perandori Augustus në vitin 29 p.e.s. dekretoi fundin e luftës civile romake e cila përfundoi në vitin 180 pas Krishtit. me vdekjen e Marcus Aurelius – paqja u kufizua vetëm në territorin brenda perandorisë, pasi jashtë kufijve romakët ishin në luftë me popujt gjermanikë.

Ndër periudhat e konsideruara më paqësore gjejmë atë midis fundit të luftës franko-gjermane, në maj 1871, dhe shpërthimit të Luftës së Parë Botërore, në korrik 1914. Megjithatë, edhe këtë herë nuk bëhej fjalë për paqe gjatë gjithë kohës. planeti, pasi të gjithë Në atë kohë kishte disa konflikte të hapura në disa koloni të fuqive dominuese.

Nga fundi i Luftës së Dytë Botërore shpresohej që, pas tragjedive të tmerrshme të përjetuara, bota më në fund mund të përjetonte një periudhë paqeje. Por, edhe para dorëzimit të Japonisë dhe përfundimit përfundimtar të konfliktit, i cili ndodhi më 2 shtator 1945, kishte shpërthyer tashmë një luftë tjetër, ajo për pavarësinë e Indonezisë (17 gusht 1945).

Përveç konfliktit ruso-ukrainas, i cili i ka parë dy ushtritë përballë njëra-tjetrës që nga shkurti 2022, ne jemi dëshmitarë të një kapitulli të ri, pas sulmeve të Hamasit më 7 tetor 2022, në luftën e pafundme midis Izraelit dhe Palestinës.

@INFO/Albania

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here