Të gjithë i duan qentë, përveç njerëzve që nuk i duan ata. Për ata me cinofobi (frika ndaj qenve), pamja e një qeni mund të sjellë një sulm paniku të vërtetë.


Imagjinoni, pra, se si sinofobia shumë e shprehur mund të ndikojë në jetën shoqërore të një të personi: Frika  nga qentë mund ta shndërrojë një shëtitje rreth lagjes në një tmerr të vërtetë, rrugën deri në punë, apo për të mos përmendur problemet që vijnë me vizitat në shtëpitë e miqve ose anëtarëve të familjes  që mbajnë qen, transmeton Reporteri.net.

Arsyet që dikush mund të trembet nga qenët janë ndryshme, por ndikimet kulturore si feja, raca ose gjeografia mund të kontribuojnë në të. Shpesh përvoja e mëparshme personale e një individi me qen luan një rol të madh në frikën e tyre – mbase ata kanë përjetuar një sulm qensh vetë ose kanë qenë dëshmitarë të një qeni që sulmon dikë tjetër. Por ndonjëherë frika si cinofobia nuk ka asnjë lidhje me ndikimet kulturore ose me përvojat personale traumatike.

Pavarësisht se cili është shkaku rrënjësor i cinofobisë së dikujt, trajtimi për të  – është në thelb i njëjtë: ekspozimi. Shmangia e situatës ose objektit të frikësuar nuk bën asgjë për trajtimin e një ankthi specifik.

Për dekada të tëra, hulumtimet kanë treguar  se një teknikë e quajtur ekspozimi dhe parandalimi i reagimit (ERP), të jetë terapia më efektive për të trajtuar çrregullimet e ankthit si fobitë. Sipas kësaj teknike është e rëndësishme që përfundimisht të “përballeni” me çdo gjë që ju frikëson. CBT adreson si mendimet ashtu edhe sjelljet që përjetësojnë frikën dhe ankthin – në fund të fundit, çdo frikë ka besime prapa saj në lidhje me mundësinë ose seriozitetin e rreziqeve të paraqitura nga situata të ndryshme.

Megjithëse terapistët dhe klinikat që specializohen në trajtimin e cinofobisë sugjerojnë një larmi strategjish për të hequr këtë frikë, nga edukimi se si shumica e qenve nuk janë të rrezikshëm deri në zhvillimin e teknikave të mendjes për të menaxhuar ankthin, ekspertët pajtohen që ekspozimi ndaj frikës, në këtë rast qenve është një trajtim që ka të ngjarë të ndihmojë dikë me cinofobi të mpiksur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here