Ecja deri në 10 mije hapa në ditë zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe vdekjes së hershme, edhe nëse njerëzit kalojnë pjesën më të madhe të ditëve të tyre ulur, tregon hulumtimi.

Ekspertët kanë zbuluar më parë se njerëzit që kalojnë shumë kohë ulur, për shembull në një tavolinë pune ose duke parë televizor, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës dhe të vdesin para kohe. Por deri më tani, nuk ishte e qartë nëse ecja mund të neutralizonte efektet e qëndrimit ulur për pjesën më të madhe të ditës.

Një studim i ri i botuar në British Journal of Sports Medicine zbuloi se çdo hap shtesë mbi 2,200 hapa në ditë – deri në rreth 10,000 – redukton këto rreziqe, pavarësisht se sa kohë kaloni duke qëndruar ulur.

Ekspertët zbuluan se rreziku më i ulët i vdekjes së hershme ishte te njerëzit që bënin 9,000 deri në 10,500 hapa në ditë. Kur bëhet fjalë për shmangien e goditjes dhe sulmit në zemër, rreziku më i ulët ishte te njerëzit që bënin rreth 9700 hapa në ditë.

Çdo sasi hapash në ditë mbi 2200 në ditë është e mirë për shëndetin.

Për studimin, të udhëhequr nga Universiteti i Sidneit, ekspertët përdorën të dhënat e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar nga 72,174 njerëz të moshës rreth 61 vjeç. Të gjithë mbanin një përshpejtues në kyçin e dorës për të matur nivelin e tyre të stërvitjes.

Gjatë gati shtatë viteve të ndjekjes, pati 1,633 vdekje dhe 6,190 ngjarje kardiovaskulare, të tilla si sulme në zemër ose sulme në tru, shkruan Index.hr.

Rezultatet treguan se çdo sasi hapash në ditë mbi 2200 ishte e lidhur me një rrezik më të ulët të vdekjes dhe sëmundjeve të zemrës, pavarësisht nga koha e kaluar ulur, por përfitimet rriteshin sa më shumë hapat të bënin njerëzit.

Në përgjithësi, 9,000 deri në 10,500 hapa në ditë reduktojnë rrezikun e vdekjes së hershme me 39 për qind dhe rrezikun e sulmit në zemër ose goditjes në tru me 21 për qind. Në të dyja rastet, 50 për qind e përfitimit u arrit midis 4000 dhe 4500 hapave në ditë.

Një tjetër studim i publikuar në Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry zbuloi se edhe nivelet e ulëta të ushtrimeve mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sulmit në tru.

“Njerëzit duhet të inkurajohen të jenë fizikisht aktivë edhe në nivelet më të ulëta,” thanë studiuesit që morën pjesë në studim, duke përfshirë Imperial College London.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here