Kompania farmaceutike daneze Novo Nordisk njoftoi se do të ndalojë testimin e Ozempic-ut për trajtimin e dështimit të veshkave te pacientët me diabet para kohës së planifikuar, sepse nga analizat e para është e qartë se trajtimi është i suksesshëm.

Studimi shqyrtoi nëse një ilaç i përdorur gjerësisht i diabetit që përmban përbërësin aktiv semaglutide mund të vonojë përparimin e sëmundjes kronike të veshkave dhe të zvogëlojë rrezikun e vdekjes nga problemet e veshkave dhe zemrës.

Novo Nordisk njoftoi se prova do të ndërpritet pothuajse një vit më herët bazuar në rekomandimin e komitetit të pavarur të monitorimit të të dhënave që mbikëqyr studimin.

Semaglutide është gjithashtu një përbërës aktiv në ilaçin e fuqishëm për humbje peshe Wegovy, i cili prodhohet gjithashtu nga kjo kompani daneze.

Analistja e Barclays, Emily Field tha në një shënim se vendimi i kompanisë justifikonte pikëpamjen se agonistët e receptorëve GLP-1 si Ozempic kanë “përfitime terapeutike që tejkalojnë përdorimin e tyre fillestar të synuar”.

Që nga fillimi i vitit, Novo Nordisk është përballur me një valë kërkesash për ilaçet e tij shumë efektive të diabetit me bazë semaglutide dhe humbje peshe që e kanë kthyer prodhuesin e barnave në një gjigand prej 315 miliardë dollarësh.

Kompania për pak kohë e la markën LVMH të mallrave luksoze si kompaninë më të vlefshme të Evropës në shtator dhe aksionet e saj janë rritur rreth 17 për qind që kur njoftoi në gusht se një studim i madh tregoi se Wegovy kishte përfitime të qarta kardiovaskulare.

Suksesi i Novo Nordisk mundësoi gjithashtu një bum ekonomik në Danimarkë, sipas ekonomistëve, analistëve danezë dhe drejtuesve të vetë Novo Nordisk. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here