Një kupë e artë bizantine e cila është gjetur në Shqipëri, në vitin 1901 ekziston qysh moti në Muzeun Metropolitan të New York.

Kupa e artë bizantine u gjet bashkë me shumë gjëra të tjera nga katër fshataret që punonin tokën në fshatin Vrap në Shqipëri, në vitin 1901.

Më vonë i gjithë thesari u ble nga austriakët për një shumë të vogël, ku bëhej fjalë për 5.6 kg ari të pastër dhe 1.5kg argjend.

Kupa bizantine, e cila i përket shekullit të VI-VII pas Krishtit, kaloi nëpër duart e koleksionistëve të ndryshëm, deri kur u bë pjesë e Muzeut Metropolitan të New York qysh nga viti 1917.

Kjo kupë bizantine u vendos në New York nga J. Pierpont Morgan, që e kishte blerë me ndërmjetësinë e konsullit te pergjithshëm të Austro-Hungarisë në Durrës para Luftës së Parë Botërore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here