Jahja Drancolli

Si sot, 211 vjet më parë, u zhvillua Beteja e Borodinos (7 shtator 1812), një fitore e Napoleonit, pasi ushtria ruse u tërhoq në jug të Moskës dhe ushtria franceze pushtoi Moskën!

Beteja e Borodino-s (7 shtator, 26 gusht sipas kalendarit të vjetër, 1812), u zhvillua gjatë pushtimit të Rusisë nga Napoleoni, rreth 110 km në perëndim të Moskës, pranë lumit Moskva. U luftua midis 130,000 trupave të Napoleonit dhe 120,000 trupa ruse. Suksesi i Napoleonit e lejoi atë të pushtonte Moskën. Rusët komandoheshin nga gjenerali M. I. Kutuzov, i cili kishte ndalur tërheqjen ruse në qytetin e Borodino dhe ndërtoi me nxitim fortifikime për të bllokuar përparimin francez në Moskë. Napoleoni kishte frikë se një përpjekje për të tejkaluar rusët mund të dështonte dhe t’i lejonte ata të shpëtonin, kështu që ai ekzekutoi një sulm të ashpër frontal. Beteja u zhvillua nga ora 6 e mëngjesit deri në mbrëmje. Kutuzov u tërhoq gjatë natës dhe një javë më vonë Napoleoni pushtoi Moskën pa kundërshtarë. Rusët pësuan rreth 45,000 viktima, ndërsa francezët humbën rreth 30,000 ushtarë. Megjithëse ushtria ruse u godit keq, ajo mbijetoi për të luftuar përsëri dhe, në fund, e dëboi Napoleonin nga Rusia.

Uvertura e Çajkovskit e vitit 1812 u shkrua si një përkujtim i Betejës së Borodinos.

Burimi: “Battle of Moscow, 7th September 1812”, 1822 by Louis Lejeune!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here