Për të ditur pse qielli bëhet portokalli në perëndim të diellit, së pari duhet të dini pse qielli është i kaltër

Qielli është i kaltër jo sepse atmosfera thith ngjyra të tjera, por sepse atmosfera tenton të shpërndajë dritën me gjatësi vale më të shkurtra (kaltër/kaltër) më shumë se drita me gjatësi vale më të gjata (e kuqe).
Drita e diellit e kaltër është më e përhapur se ngjyrat e tjera, kështu që qielli është i kaltër gjatë ditës.

Kur dielli perëndon, drita duhet të udhëtojë më tej nëpër atmosferë sesa kur lind dielli, kështu që e vetmja dritë me ngjyrë që nuk shpërndahet është drita e kuqe me gjatësi vale të gjatë.

Kjo shpërndarje e dritës quhet shpërndarje Rayleigh, transmeton Telegrafi.

Retë Cirrus shpërndajnë gjatësi vale më të gjata, të kuqe dhe i japin qiellit një nuancë portokalli ose të kuqërremtë.

Ne gjithashtu mund të përgjigjemi pse retë janë të bardha.

Grimcat e këtyre materialeve përgjegjëse për shpërndarjen e dritës janë më të mëdha se gjatësia e valës së dritës. Si rezultat, të gjitha ngjyrat e dritës shpërndahen në përafërsisht të njëjtën sasi.

Kjo vlen për të gjitha objektet e bardha. Ngjyrat që mund të shohim quhen spektri i dukshëm, por jashtë tij ka shumë më shumë dritë.

Po, kjo do të thotë gjithashtu se ka shumë më tepër ngjyra sesa ne i perceptojmë.

Në udhëtimin e saj drejt Tokës, drita ndiqet njëra pas tjetrës derisa hyn në atmosferë dhe më pas fillon fantazia, çudia dhe shkenca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here