Sipas një studimi të botuar në revistën Nature , një specie balene parahistorike e sapo zbuluar e quajtur Perucetus colossus mendohet se është  një nga kafshët më të mëdha të regjistruara, ndonjëherë.

Materiali skeletor, i gjetur në Perunë jugore, përbëhet nga 13 rruaza, katër brinjë dhe vlerësohet të jetë rreth 39 milionë vjet i vjetër.

Studiuesit vlerësuan se ishte rreth 20 metra i gjatë dhe peshonte midis 85 dhe 340 tonë. Me siguri ka jetuar afër bregdetit.

Vlerësimet e peshës së saj, bazuar në skeletin e pjesshëm që është gjetur, konkurrojnë me ato të balenës blu, e cila më parë mendohej të ishte kafsha më e rëndë që ka jetuar ndonjëherë . Vlerësohet se masa e skeletit do të ishte dy deri në tre herë më e madhe se ajo e një balene blu 25 metra të gjatë .

Gjetjet sugjerojnë se prirja drejt gjigantizmit te gjitarët detarë mund të ketë filluar më herët sesa mendohej më parë.

Cetaceans duket se kanë arritur masën e tyre maksimale trupore rreth 30 milionë vjet më herët nga sa mendohej më parë.

Vihet re se të dhënat fosile të cetaceve (një nënklasë gjitarësh që përfshin delfinët, balenat dhe fokat) ka një rëndësi të madhe në dokumentimin e historisë evolucionare të gjitarëve, kur disa kafshë tokësore po ktheheshin në oqean.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here