Bota është plot me zgjedhje të ndryshme të kuzhinës. Por ka edhe ushqime të caktuara që hahen universalisht, pavarësisht se ku jeni. Pra, nëse jeni një ngrënës i kujdesshëm, mos kini frikë! Ka ushqime të caktuara që me siguri do t’i gjeni pavarësisht nga destinacioni juaj.

Edhe pse u kultivua për herë të parë në Kinë diku midis 13,500 dhe 8,000 vjet më parë, orizi është një ushqim kryesor për njerëzit përtej kontinentit aziatik. Në fakt, vlerësohet se rreth 3.5 miliardë njerëz ose gjysma e popullsisë së botës, hanë oriz në baza ditore. Kjo për shkak se është një kulturë relativisht e lehtë për t’u rritur pavarësisht nga klima. Ai shërbehet si sushi në Japoni e burritos në Meksikë.

Do të ishte shumë e çuditshme nëse do të vizitonit një vend ku vezët nuk gjendeshin askund. Të mbushura me proteina dhe yndyra të mira, nuk është për t’u habitur pse ato janë kaq të njohura.

Nga të gjithë mishrat në botë, mishi i pulës është deri tani më i konsumuari globalisht. Së pari, ndryshe nga lopët dhe derrat, pulat janë shumë më të lehta për t’u rritur dhe nuk kërkojnë as përafërsisht të njëjtën sasi ushqimi. Gjithashtu, është mish i ulët në yndyrë, i lartë në proteina dhe shumë më i shëndetshëm se mishi i kuq.

Buka është një tjetër lloj ushqimi që mund të gjendet në forma të ndryshme në çdo kontinent. Simitet me avull janë një artikull i zakonshëm i mëngjesit në Kinë, ndërsa britanikët janë të çmendur pas sanduiçeve, duke konsumuar rreth 12 miliardë prej tyre në vit. Nuk është çudi që gjermanët bëjnë 1300 lloje të ndryshme buke.

Pavarësisht nëse jeni i rritur apo fëmijë, nuk ka ëmbëlsirë më të dashur nga pothuajse të gjithë se akullorja. Bota ha rreth 15.4 miliardë litra krem të ëmbël të ngrirë çdo vit. Mund të shërbehet në një filxhan, kon të rregullt ose vafle, apo edhe të skuqur.

Veç tyre, janë edhe patatet, pizzat, e mollët që mund të gjenden në çdo kontinent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here